Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1092195

Barijerni ambalažni materijali za pakiranje mesa i mesnih prerađevina


Galić, Kata
Barijerni ambalažni materijali za pakiranje mesa i mesnih prerađevina // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 2 (2020), 22; 104-107 (domaća recenzija, pregledni rad, stručni)


CROSBI ID: 1092195 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Barijerni ambalažni materijali za pakiranje mesa i mesnih prerađevina
(Barrier materials for meat and meat products packaging)

Autori
Galić, Kata

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 2 (2020), 22; 104-107

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
ambalaža, pakiranje, meso, mesne prerađevine
(meat, meat products packaging)

Sažetak
Jedan od važnijih kriterija pri odabiru ambalažnog materijala su njegova barijerna svojstva koja podrazumijevaju propusnost materijala prema plinovima (poput O2, CO2, i N2), vodenoj pari, aromama i svjetlu. Ovo su ujedno i čimbenici o kojima ovisi kvaliteta i trajnost upakiranog proizvoda. Tradicionalni materijali (staklo, metal) kao i višeslojni fleksibilni ambalažni materijali (laminati) osiguravaju odgovarajuću barijeru prema kisiku. Međutim, postoje i velike razlike između različitih ambalažnih materijala. Tako npr. limenke i staklenke su nepropusne za plinove, mirise i vodenu paru, dok plastični ambalažni materijali posjeduju različiti stupanj zaštite od propusnosti navedenih čimbenika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Kata Galić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Galić, Kata
Barijerni ambalažni materijali za pakiranje mesa i mesnih prerađevina // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 2 (2020), 22; 104-107 (domaća recenzija, pregledni rad, stručni)
Galić, K. (2020) Barijerni ambalažni materijali za pakiranje mesa i mesnih prerađevina. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 2 (22), 104-107.
@article{article, author = {Gali\'{c}, Kata}, year = {2020}, pages = {104-107}, keywords = {ambala\v{z}a, pakiranje, meso, mesne prera\djevine}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {2}, number = {22}, issn = {1332-0025}, title = {Barijerni ambala\v{z}ni materijali za pakiranje mesa i mesnih prera\djevina}, keyword = {ambala\v{z}a, pakiranje, meso, mesne prera\djevine} }
@article{article, author = {Gali\'{c}, Kata}, year = {2020}, pages = {104-107}, keywords = {meat, meat products packaging}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {2}, number = {22}, issn = {1332-0025}, title = {Barrier materials for meat and meat products packaging}, keyword = {meat, meat products packaging} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • Zoological Record Online
  • FSTA
  • Global Health
  • CEEOL
  • ULRICHSWEB





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font