Pregled bibliografske jedinice broj: 1092195
Barijerni ambalažni materijali za pakiranje mesa i mesnih prerađevina
Barijerni ambalažni materijali za pakiranje mesa i mesnih prerađevina // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 2 (2020), 22; 104-107 (domaća recenzija, pregledni rad, stručni)
CROSBI ID: 1092195 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Barijerni ambalažni materijali za pakiranje mesa i
mesnih prerađevina
(Barrier materials for meat and meat products
packaging)
Autori
Galić, Kata
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 2
(2020), 22;
104-107
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni
Ključne riječi
ambalaža, pakiranje, meso, mesne prerađevine
(meat, meat products packaging)
Sažetak
Jedan od važnijih kriterija pri odabiru ambalažnog materijala su njegova barijerna svojstva koja podrazumijevaju propusnost materijala prema plinovima (poput O2, CO2, i N2), vodenoj pari, aromama i svjetlu. Ovo su ujedno i čimbenici o kojima ovisi kvaliteta i trajnost upakiranog proizvoda. Tradicionalni materijali (staklo, metal) kao i višeslojni fleksibilni ambalažni materijali (laminati) osiguravaju odgovarajuću barijeru prema kisiku. Međutim, postoje i velike razlike između različitih ambalažnih materijala. Tako npr. limenke i staklenke su nepropusne za plinove, mirise i vodenu paru, dok plastični ambalažni materijali posjeduju različiti stupanj zaštite od propusnosti navedenih čimbenika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- Zoological Record Online
- FSTA
- Global Health
- CEEOL
- ULRICHSWEB