Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1091382

Utjecaj temperature i vremena miješanja te vremena skladištenja na oksidacijsku stabilnost maslinova ulja dobivenog iz plodova maslina sorte Oblica


Matea Šušnjara
Utjecaj temperature i vremena miješanja te vremena skladištenja na oksidacijsku stabilnost maslinova ulja dobivenog iz plodova maslina sorte Oblica, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 1091382 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj temperature i vremena miješanja te vremena skladištenja na oksidacijsku stabilnost maslinova ulja dobivenog iz plodova maslina sorte Oblica
(Influence of temperature and mixing time and storage time on oxidative stability of olive oil obtained from the olive variety Oblica)

Autori
Matea Šušnjara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Kemijsko tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
28.09

Godina
2017

Stranica
41

Mentor
Renato Stipišić

Ključne riječi
vrijeme miješanja, temperatura miješanja, vrijeme skladištenja, oksidacijska stabilnost
(mixing time, mixing temperature, storage time, oxidation stability)

Sažetak
Maslinova ulja se kategoriziraju ovisno o njihovoj kvaliteti. Na konačnu kvalitetu maslinova ulja utječe više faktora kao što su kvaliteta plodova masline, postupak prerade i način čuvanja dobivenog ulja. U procesu prerade posebnu pozornost treba obratiti na postupak miješanja maslinova tijesta. Tijekom miješanja moguć je gubitak polifenola, što će u konačnici utjecati na kvalitetu maslinova ulja i njegovu daljnju zaštitu od oksidacije. Nakon prerade dobiveno ulje se čuva u svježem i prozračnom prostoru pri konstantnoj temperaturi u posebnim spremnicima zaštićeno od kontakta s kisikom. Poznavanje oksidacijske stabilnosti ili održivosti ulja važno je kako bi se unaprijed moglo odrediti vrijeme za koje se ulje može sačuvati od jače izražene oksidacije, bez bitnih promjena kvalitete, naročito senzorskih svojstava. U ovom radu ispitivan je utjecaj temperature, vremena miješanja i vremena skladištenja na kvalitetu maslinova ulja dobivenog iz plodova maslina sorte Oblica. Ispitivanja su pokazala da je najveću oksidacijsku stabilnost imalo maslinovo ulje dobiveno pri temperaturi miješanja 36 ℃. Vrijeme miješanja nije imalo značajniji utjecaj na oksidacijsku stabilnost ulja.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Renato Stipišić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Matea Šušnjara
Utjecaj temperature i vremena miješanja te vremena skladištenja na oksidacijsku stabilnost maslinova ulja dobivenog iz plodova maslina sorte Oblica, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko tehnološki fakultet, Split
Matea Šušnjara (2017) 'Utjecaj temperature i vremena miješanja te vremena skladištenja na oksidacijsku stabilnost maslinova ulja dobivenog iz plodova maslina sorte Oblica', diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, year = {2017}, pages = {41}, keywords = {vrijeme mije\v{s}anja, temperatura mije\v{s}anja, vrijeme skladi\v{s}tenja, oksidacijska stabilnost}, title = {Utjecaj temperature i vremena mije\v{s}anja te vremena skladi\v{s}tenja na oksidacijsku stabilnost maslinova ulja dobivenog iz plodova maslina sorte Oblica}, keyword = {vrijeme mije\v{s}anja, temperatura mije\v{s}anja, vrijeme skladi\v{s}tenja, oksidacijska stabilnost}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2017}, pages = {41}, keywords = {mixing time, mixing temperature, storage time, oxidation stability}, title = {Influence of temperature and mixing time and storage time on oxidative stability of olive oil obtained from the olive variety Oblica}, keyword = {mixing time, mixing temperature, storage time, oxidation stability}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font