Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1091084

Utjecaj temperature, vremena miješanja te vremena skladištenja na oksidacijsku stabilnost maslinova ulja dobivenog od sorte Levantinka


Marijana Grbavac
Utjecaj temperature, vremena miješanja te vremena skladištenja na oksidacijsku stabilnost maslinova ulja dobivenog od sorte Levantinka, 2016., diplomski rad, diplomski, Kemijsko tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 1091084 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj temperature, vremena miješanja te vremena skladištenja na oksidacijsku stabilnost maslinova ulja dobivenog od sorte Levantinka
(Influence of temperature, mixing time and storage time on the oxidative stability of olive oil obtained from the olive variety Levantinka)

Autori
Marijana Grbavac

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Kemijsko tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
22.09

Godina
2016

Stranica
43

Mentor
Renato Stipišić

Ključne riječi
vrijeme miješanja, temperatura miješanja, vrijeme skladištenja, oksidacijska stabilnost
(mixing time, mixing temperature, storage time, oxidation stability)

Sažetak
Kvaliteta maslinova ulja ovisi o mnogim čimbenicima, a to su prvenstveno kvaliteta plodova masline, postupak prerade i način čuvanja dobivenog ulja. Postupak prerade plodova maslina u ulje ima najveći utjecaj na kvalitetu maslinova ulja. Tijekom tog postupka treba očuvati kemijski sastav ulja te ne bi smjelo doći do gubitaka sastojaka negliceridnog dijela koji su izuzetno važni za osiguranje visoke kakvoće maslinova ulja. Najvažniji dio postupka prerade je miješanje maslinova tijesta. Jedan od pokazatelja kvalitete maslinova ulja je njegova oksidacijska stabilnost. Oksidacijska stabilnost ulja ovisi o temperaturi i vremenu miješanja tijesta, te o uvjetima i vremenu skladištenja maslinova ulja. Određivanjem oksidacijske stabilnosti ulja mogu se odrediti najpovoljniji procesni uvjeti prerade maslina. U ovom radu ispitivan je utjecaj temperature, vremena miješanja i vremena skladištenja na kvalitetu maslinova ulja dobivenog iz plodova maslina sorte Levantinka. Ispitivanja su pokazala da je najveću oksidacijsku stabilnost imalo maslinovo ulje dobiveno pri temperaturi miješanja 36°C i vremenu miješanja od 45 min, osim kod ulja dobivenog na 46°C gdje je najveću oksidacijsku stabilnost pokazalo ulje dobiveno miješanjem u trajanju od 60 minuta. Uočeno je da produljenjem vremena skladištenja vrijednost oksidacijske stabilnosti opada.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Renato Stipišić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Marijana Grbavac
Utjecaj temperature, vremena miješanja te vremena skladištenja na oksidacijsku stabilnost maslinova ulja dobivenog od sorte Levantinka, 2016., diplomski rad, diplomski, Kemijsko tehnološki fakultet, Split
Marijana Grbavac (2016) 'Utjecaj temperature, vremena miješanja te vremena skladištenja na oksidacijsku stabilnost maslinova ulja dobivenog od sorte Levantinka', diplomski rad, diplomski, Kemijsko tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, year = {2016}, pages = {43}, keywords = {vrijeme mije\v{s}anja, temperatura mije\v{s}anja, vrijeme skladi\v{s}tenja, oksidacijska stabilnost}, title = {Utjecaj temperature, vremena mije\v{s}anja te vremena skladi\v{s}tenja na oksidacijsku stabilnost maslinova ulja dobivenog od sorte Levantinka}, keyword = {vrijeme mije\v{s}anja, temperatura mije\v{s}anja, vrijeme skladi\v{s}tenja, oksidacijska stabilnost}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2016}, pages = {43}, keywords = {mixing time, mixing temperature, storage time, oxidation stability}, title = {Influence of temperature, mixing time and storage time on the oxidative stability of olive oil obtained from the olive variety Levantinka}, keyword = {mixing time, mixing temperature, storage time, oxidation stability}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font