Pregled bibliografske jedinice broj: 1090975
UTJECAJ METODA ISPITIVANJA NA ENERGIJU KLIJANJA I KLIJAVOST SJEMENA ENDIVIJE (Cichorium endivia L.)
UTJECAJ METODA ISPITIVANJA NA ENERGIJU KLIJANJA I KLIJAVOST SJEMENA ENDIVIJE (Cichorium endivia L.) // Agronomski glasnik, 80 (2019), 4; 229-238 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1090975 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ METODA ISPITIVANJA NA ENERGIJU KLIJANJA
I KLIJAVOST SJEMENA ENDIVIJE (Cichorium endivia L.)
(INFLUENCE OF TESTING METHODS ON GERMINATION
ENERGY AND SEED GERMINATION OF ENDIVE
(Cichorium endivia L.))
Autori
Rojnica, Iva ; Horvat, Dijana ; Palfi, Marina ; Pečarić, Andrea
Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 80
(2019), 4;
229-238
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
metode ispitivanja, energija klijanja, klijavost, endivija
(testing methods, germination energy, germination, endive)
Sažetak
Endivija (Cichorium endivia L.) je povrtna vrsta čije se potrebite količine sjemena u Hrvatskoj svake godine povećavaju zbog sve većeg broja vrtlara hobista. Posljednjih nekoliko godina u laboratorijima za kontrolu kvalitete poljoprivrednog sjemena zapaženo je da sjeme endivije neovisno o sorti ima nisku energiju klijanja i klijavost. Cilj ovog istraživanja je ispitati navedene pokazatelje kvalitete sjemena endivije različitim metodama koje se koriste kod ispitivanja klijavosti povrtnih kultura. Korištena je metoda na filtar- papiru s četiri tretmana 1) vlaženje podloge destiliranom vodom, 2) vlaženje podloge 0, 2%-tnom otopinom KNO3, 3) prethodno hlađenje + vlaženje podloge destiliranom vodom, 4) prethodno hlađenje + vlaženje podloge 0, 2%-tnom otopinom KNO3. Ispitivanje je provedeno u laboratoriju za kontrolu kvalitete poljoprivrednog reprodukcijskog materijala Visokog gospodarskoga učilišta u Križevcima. Nakon provedenog ispitivanja rezultati pokazuju da su najvišu energiju klijanja i klijavost sjemena imali uzorci kod kojih je korišten predtretman prethodno hlađenje i destilirana voda, a značajno nižu energiju i klijavost sjemena imali su uzorci kod kojih je korištena metoda vlaženja podloge s 0, 2%-tnom otopinom KNO3
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Interdisciplinarne biotehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci