Pregled bibliografske jedinice broj: 1090557
Razlike u ukupnim fenolima i antioksidativnom kapacitetu lista masline ovisno o kultivaru i lokaciji
Razlike u ukupnim fenolima i antioksidativnom kapacitetu lista masline ovisno o kultivaru i lokaciji // 55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020. str. 26-27 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 1090557 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razlike u ukupnim fenolima i antioksidativnom
kapacitetu lista masline ovisno o kultivaru i
lokaciji
(Changes in total phenolics and antioxidant
capacity in olive leaves owing to cultivar and
location)
Autori
Grozić, Kristina ; Majetić Germek, Valerija ; Žurga, Paula ; Marcelić, Šime ; Klanjac, Jana ; Major, Nikola ; Kaliterna, Joško ; Ban, Dean ; Goreta Ban, Smiljana ; Pasković, Igor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma
/ Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020, 26-27
Skup
55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 16.02.2020. - 21.02.2020
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
DPPH, fenolni profil, FRAP, list masline, sorta masline
(DPPH, FRAP, olive leaf, olive variety, phenolic profile)
Sažetak
U prošlosti se list masline smatrao prvenstveno nusproizvodom poljoprivredne proizvodnje, dok su njegove vrijedne komponente poput bioaktivnih spojeva tek u novije vrijeme utvrđene. Međutim, nedavna su istraživanja ukazala na mogućnost primjene lista masline u različitim industrijama, dok bi se uloga fenolnih spojeva u razvoju otpornosti prema patogenima mogla primijeniti za uspješnije suzbijanje različitih bolesti masline. Navedene, ali i mnoge druge činjenice, svakako su doprinijele povećanju broja istraživanja kako na temu lista masline općenito, tako i na temu fenolnog sastava i antioksidativnih svojstva, u novije vrijeme. Ovim su radom istražene promjene ukupnih fenolnih spojeva (UF) i antioksidacijskog kapaciteta (FRAP, DPPH) listova pet sorata masline prikupljenih na tri lokacije u zimskom periodu (studeni). Uzorkovanje je provedeno na jednom alohtonom (‘Leccino’) i četiri autohtona (‘Levantinka’, ‘Oblica’, ‘Drobnica’, Istarska bjelica’) kultivara maslina uzgojenih u maslinicima na području Krka, Paga i Zadra. Unutar istraženih autohtonih sorata, ‘Istarska bjelica’ je pokazala najveći sadržaj UF (2386.61 mg/100g suhe tvari), dok je najveći antioksidativni kapacitet, prikazan kao FRAP, utvrđen na kultivarima‘Drobnica’ (14, 60) i ‘Istarska bjelica’ (13, 06). Iako je DPPH pokazao vrlo slične vrijednosti unutar istraženih sorata, značajno je veći za Pag (319, 69) u odnosu na ostala uzgojna područja. Nadalje, interakcija ‘Drobnica’ x ‘Zadar’ je pokazala značajno veće FRAP vrijednosti u usporedbi sa svim ostalim kultivarima na istoj lokaciji. Ovaj rad je sufinancirala Hrvatska zaklada za znanost projektom “Bilinogojstvom do sekundarnih biljnih metabolita: primjena mineralnih hraniva i elicitora za povećanje koncentracije fenola u listu masline” (UIP-2017-05-8464). Rad doktorandice Kristine Grozić sufinanciran je iz „Projekta razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti“ Hrvatske zaklade za znanost DOK-2018-09-1841.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
UIP-2017-05-8464 - Bilinogojstvom do sekundarnih biljnih metabolita: primjena mineralnih hraniva i elicitora za povećanje koncentracije fenola u listu masline (PhytoFarmOL) (Pasković, Igor, HRZZ - 2017-05) ( CroRIS)
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka,
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč,
Agronomski fakultet, Zagreb,
Sveučilište u Zadru
Profili:
Jana Klanjac
(autor)
Valerija Majetić Germek
(autor)
Smiljana Goreta Ban
(autor)
Šime Marcelić
(autor)
Joško Kaliterna
(autor)
Paula Žurga
(autor)
Kristina Grozić
(autor)
Nikola Major
(autor)
Igor Pasković
(autor)
Dean Ban
(autor)