Pregled bibliografske jedinice broj: 1090338
Toksični učinci mikotoksina: Mehanizam djelovanja i mikotoksikoze
Toksični učinci mikotoksina: Mehanizam djelovanja i mikotoksikoze // Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition, 15 (2020), 1-2; 3-10 doi:10.31895/hcptbn.15.1-2.9 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 1090338 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Toksični učinci mikotoksina: Mehanizam djelovanja
i mikotoksikoze
(Toxic effects of mycotoxins: Mechanism of action
and mycotoxicosis)
Autori
Pleadin, Jelka ; Lešić, Tina ; Kmetič, Ivana ; Markov, Ksenija ; Zadravec, Manuela ; Frece, Jadranka ; Kiš, Maja ; Šarkanj, Bojan
Izvornik
Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition (1847-3423) 15
(2020), 1-2;
3-10
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
mikotoksikoze ; mehanizam djelovanja ; toksični učinci ; hrana i hrana za životinje
(mycotoxins ; mycotoxicoses ; mechanism of action ; toxic effects ; food and animal feed)
Sažetak
Mikotoksini predstavljaju prirodne toksine koji učestalo kontaminiraju hranu i hranu za životinje, a primarno ih sintetiziraju plijesni iz rodova Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Alternaria i Claviceps. Ove tvari predstavljaju vrlo stabilne spojeve, otporne na različite uvjete proizvodnje, prerade i skladištenja hrane. Mikotoksini mogu prouzročiti niz štetnih učinaka po zdravlje ljudi i životinja, tzv. mikotoksikoze, uključujući karcinogenost, mutagenost, genotoksičnost, imunotoksičnost, neurotoksičnost, hepatotoksičnost, nefrotoksičnost, te druge, pri čemu često istovremeno djeluju na više ciljnih mjesta u organizmu, u ovisnosti o toksičnosti samog mikotoksina te dozi i vremenu izloženosti. Za veliki broj mikotoksina još uvijek nema dovoljno dokaza o njihovim štetnim učincima na ljudsko zdravlje, ali se temeljem utvrđene osjetljivosti različitih životinjskih vrsta pretpostavlja da i u ljudi mogu izazvati slična djelovanja. Ujedno, za većinu mikotoksina koji se učestalo zajednički pojavljuju u hrani i hrani za životinje nisu razjašnjeni njihovi učinci u organizmu koji mogu varirati od antagonističkih do sinergističkih. Ovaj rad daje pregled mehanizama djelovanja mikotoksina od najvećeg javnozdravstvenog značaja i njihovih toksičnih učinaka u organizmu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2018-01-9017 - Mikotoksini u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima: molekularna identifikacija plijesni producenata i procjena izloženosti potrošača (TMPmouldRISK) (Pleadin, Jelka, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Sveučilište Sjever, Koprivnica
Profili:
Ksenija Markov
(autor)
Ivana Kmetič
(autor)
Tina Lešić
(autor)
Maja Kiš
(autor)
Bojan Šarkanj
(autor)
Jelka Pleadin
(autor)
Manuela Zadravec
(autor)
Jadranka Frece
(autor)