Pregled bibliografske jedinice broj: 1089452
Toksikološki i forenzični značaj kofeina - određivaje koncentracije kofeina u različitim napitcima
Toksikološki i forenzični značaj kofeina - određivaje koncentracije kofeina u različitim napitcima, 2020., diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za forenzične znanosti, Split
CROSBI ID: 1089452 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Toksikološki i forenzični značaj kofeina - određivaje koncentracije kofeina u različitim napitcima
(Toxicological and forensic significance of caffeine - determination of caffeine concentration in various beverages)
Autori
Bardić, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Sveučilišni odjel za forenzične znanosti
Mjesto
Split
Datum
28.09
Godina
2020
Stranica
32
Mentor
Odžak, Renata
Neposredni voditelj
Vuletić, Nenad
Ključne riječi
kofein, UV-VIS spektroskopija, osvježavajuća pića
(caffeine, UV-VIS spectroscopy, soft drinks)
Sažetak
CILJ: Cilj ovog rada bio je kroz pregled literature opisati kemijska svojstva i toksikološki učinak kofeina uz osvrt na njegov forenzični značaj. Eksperimentalnom dijelu rada cilj je bio UV-VIS spektrometrijom odrediti koncentraciju kofeina u 19 odabranih uzoraka čajeva, osvježavajućih bezalkoholnih i energetskih pića dostupnih na hrvatskom tržištu. Također, ispitano je koliko se dobivene koncentracije kofeina slažu sa zakonski propisanim maksimalnim sadržajem kofeina u određenom tipu napitka. METODE: Pomoću standardnih otopina kofeina poznatih koncentracija i njihovih apsorbancija izmjerenih UV-VIS spektrometrom pri valnoj duljini 274 nm, konstruiran je baždarni dijagram i određena njegova jednadžba pravca. Infuzija uzoraka čaja izvršena je u destiliranoj vodi, nakon čega je smjesa filtrirana, a filtrat miješan s kloroformom u lijevku za odjeljivanje. Uzorci osvježavajućih bezalkoholnim i energetskih pića degazirani su zagrijavanjem do ključanja i nakon toga ekstrahirani kloroformom u lijevku za odjeljivanje. Tako dobiven ekstrakt je razrijeđen, te mu je UV-VIS spektrometrom mjerena apsorbancija pri valnoj duljini od 274 nm. Koncentracije kofeina u uzorcima izračunate su pomoću jednadžbe pravca baždarnog dijagrama i faktora razrijeđenja ekstrakata. REZULTATI: Rezultati ovog istraživanja su sukladni do sada provedenim sličnim istraživanjima. Uzorci crnih čajeva sadrže veće koncentracije kofeina u odnosu na zelene, dok čajevi skupno imaju više određene koncentracije od ostalih analiziranih napitaka. Energetska pića sadrže veću koncentraciju kofeina u odnosu na osvježavajuće bezalkoholne napitke kod kojih dijetalne inačice određenih napitaka imaju manju koncentraciju kofeina od svojih originalnih varijanti. Dva uzorka energetskih pića pokazala su veću koncentraciju kofeina od one preporučene. Ostali uzorci sadrže koncentracije kofeina u granicama zakonski dozvoljenog, a na deklaracijama proizvoda navode se sve propisane informacije. ZAKLJUČAK: Budući da je kofein najčešće konzumirana psihoaktivna tvar, njegov toksikološki utjecaj na ljudski organizam dobro je istražen. Forenzični značaj kofeina je malen, ali je potrebno povećati svijest o njegovom negativnom utjecaju i mogućoj zloporabi, na tržištu lako dostupnog, čistog kofeina. Metoda određivanja koncentracije UV-VIS spektometrijom izuzetno je jednostavna, brza i jeftina. Ipak, postupak ekstrakcije nije pokazao dobru ponovljivost zbog čega ga kroz buduća istraživanjima treba dodatno prilagoditi smanjenjem broja koraka u protokolu i mogućeg utjecaja ljudskog faktora na rezultate.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Split,
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za forenzične znanosti