Pregled bibliografske jedinice broj: 1089114
Utjecaj postupka izdvajanja hitina na njegova svojstva
Utjecaj postupka izdvajanja hitina na njegova svojstva, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 1089114 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj postupka izdvajanja hitina na njegova svojstva
(Influence of the procedure of chitina extraction on its properties)
Autori
Tomljanović, Josipa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
22.09
Godina
2020
Stranica
39
Mentor
Hrnjak-Murgić, Zlata
Ključne riječi
hitin, kitozan, biopolimeri, kemijska ekstrakcija hitina, biokemijska ekstrakcija hitina
(chitin, chitosan, biopolymers, chemical extraction of chitin, biochemical extraction of chitin)
Sažetak
U radu je dan teorijski i literaturni pregled istraživanja različitih postupaka izdvajanja hitina iz otpadnih oklopa rakova te je analizirana učinkovitost procesa kao i njegov utjecaj na svojstva hitina/kitozana, rezultati istraživanja preuzeti su iz referenci navedenih u Metodici. [17, 18] Kemijski proces izdvajanja hitina iz otpadnih oklopa školjki je vrlo učinkovit i ekonomski opravdan. No, nedostatak mu je to što sadrži toksične nusprodukte na kraju procesa, koje je neophodno zbrinuti, čime sam proces poskupljuje. Iz literature je vidljivo da tako izdvojeni hitin i njegovi derivati kitozana imaju vrlo dobra svojstva i stabilni su te su prikladni za primjenu u medicini, gdje su posebno visoki zahtjevi za stabilnost i zdravstvenu ispravnost biopolimera. Provedeno je i istraživanje izdvajanja hitina iz oklopa jastoga biokemijskim procesima uz primjenu nekoliko različitih kultura (Bacillus megaterium NH21, Serratia marcescens db11 Lactobacillus plantarum i Serratia marcescens db11), kao biokatalizatora. Provedeni su procesi izdvajanja sa svakom zasebnom kulturom i s njihovim mješavinama. Proces deproteinizacije i demineralizacije posebno se pokazao učinkovit uz primjenu ovih dviju kultura u kombinaciji ; Serratia marcescens db11 i Lactobacillus plantarum. Rezultati ukazuju da je pritome došlo do uklanjanja CaCO3 (89, 59%) i uklanjanja proteina (87, 19%) te je prinos hitina iznosio 82, 56% iz otpadnih oklopa jastoga.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Profili:
Zlata Hrnjak-Murgić
(mentor)