Pregled bibliografske jedinice broj: 1087435
Uzgoj, nutritivna svojstva i korištenje žižule (Ziziphus jujuba Mill.)
Uzgoj, nutritivna svojstva i korištenje žižule (Ziziphus jujuba Mill.) // Glasnik zaštite bilja, 43 (2020), 5; 42-49 (domaća recenzija, pregledni rad, ostalo)
CROSBI ID: 1087435 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uzgoj, nutritivna svojstva i korištenje žižule
(Ziziphus jujuba Mill.)
(Cultivation, nutritional properties, and usage of
jujube (Ziziphus jujuba Mill.))
Autori
Sušanj, Dorian ; Gugić, Josip ; Očić, Vesna ; Gadže, Jelena ; Bolarić, Snježana ; Batelja Lodeta, Kristina
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 43
(2020), 5;
42-49
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, ostalo
Ključne riječi
korištenje, nutritivna vrijednost, uzgoj, žižula
(nutritional value, production, use, Ziziphus jujuba)
Sažetak
Žižula (Ziziphus jujuba Mill.) je voćna vrsta porijeklom iz Kine gdje se uzgaja gotovo 4000 godina. Po broju stabala najbrojnija je voćna vrsta u Kini. Plod je koštunica koji može biti oblog ili izduženog oblika, od veličine višnje pa do veličine šljive i karakterističnog je slatko- kiselog okusa. Žižula je izuzetno specifična zbog svoje neobične strukture izbojaka te kasnijeg kretanja i ranijeg završetka vegetacije u odnosu na ostale voćne vrste. Plodovi su izuzetno bogati vitaminom C. Neizostavan je dio prehrane u Kini te ima veliku važnost u tradicionalnoj medicini za liječenje mnogobrojnih bolesti. U Hrvatskoj se žižula može pronaći u Istri i Dalmaciji gdje se najčešće koristi kao samostalno stablo u dekorativne svrhe. Najpovoljnije vrijeme sadnje za žižulu je u proljeće u vrijeme bubrenja pupova. Berba žižule počinje od kraja kolovoza i traje do studenoga ovisno o sorti. Plodonošenje počinje u drugoj godini nakon sadnje, a punu rodnost nakon 4 do 5 godina. U voćnjacima se prirodi kreću od 18 do 50 kg po stablu. Zbog svoje izuzetne otpornosti na sušu te prilagođenosti mediteranskoj klimi, žižula je izuzetno zanimljiva voćna vrsta za uzgoj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb,
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za studije mora
Profili:
Kristina Batelja Lodeta
(autor)
Vesna Očić
(autor)
Josip Gugić
(autor)
Snježana Bolarić
(autor)
Jelena Gadže
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- Urlichsweb
- EBSCO
- Global Health