Pregled bibliografske jedinice broj: 1086051
Važnost biostimulatora u uzgoju povrća
Važnost biostimulatora u uzgoju povrća, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1086051 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Važnost biostimulatora u uzgoju povrća
(The importance of biostimulants in vegetable
growing)
Autori
Ivančić, Antonija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2020
Stranica
23
Mentor
Benko, Božidar
Ključne riječi
proizvodnja povrća, ekstrakti morskih algi, humusne tvari, proteinski hidrolizati, mikrobni inokulanti
(vegetable production, seaweed extracts, humic substances, protein hydrolysates, microbial inoculants)
Sažetak
Cijeli svijet se susreće sa problemom rastuće ljudske populacije i opskrbe iste sa dovoljnom količinom kvalitetne hrane uz istovremenu potrebu za smanjenjem negativnog utjecaja same proizvodnje na Zemljin okoliš. Znanstvenici smatraju da će se u idućim desetljećima taj problem samo povećavati i zato se provode intenzivna istraživanja o ekološki prihvatljivijim načinima uzgoja hrane. Jedno od mogućih rješenja je uvođenje biostimulatora kao tvari koje dokazano utječu na prinos, kvalitetu i otpornost biljaka bez štetnih utjecaja koje su dosadašnje metode nosile kao posljedicu intenzivnijeg uzgoja. Cilj rada je predstaviti glavne grupe biostimulatora, najnoviju zakonsku regulativu koja ih podupire, te istraživanja strane i domaće literature o njihovoj primjeni na najvažnijim povrtnim vrstama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)