Pregled bibliografske jedinice broj: 1086048
Utjecaj primjene ugljičnog dioksida na prinos povrća u zaštićenim prostorima
Utjecaj primjene ugljičnog dioksida na prinos povrća u zaštićenim prostorima, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1086048 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj primjene ugljičnog dioksida na prinos
povrća u zaštićenim prostorima
(The effect of carbon dioxide use on vegetable
yield in greenhoses)
Autori
Šainčić, Suzana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.09
Godina
2020
Stranica
16
Mentor
Benko, Božidar
Ključne riječi
prinos povrća, ugljični dioksid, zaštićeni prostor
(vegetables yield, carbon dioxide, greenhouse)
Sažetak
Ugljik je biogeni i najzastupljeniji element u svim živim bićima jer izgrađuje sve organske spojeve. Zbog toga, njegovo biokemijsko kruženje u prirodi je jedan od najvažnijih procesa za održavanje života na Zemlji. Ugljik se u atmosferi nalazi u obliku CO2 (ugljični dioksid) CH4 (metan), u vodi je otopljen kao HCO3- i u karbonatnim stijenama u obliku vapnenca. Ugljični dioksid ključna je komponenta kemijskog procesa fotosintezekoji je odgovoran za rast i razvoj biljaka. Za prinos povrća u zaštićenim prostorima odgovorni su mnogi parametri (svjetlo, temperatura, hraniva). Kvalitetnom distribucijom ugljičnog dioksida omogućava se kvalitetniji i ravnomjerniji rast i razvoj biljke. Utjecajem čovjekove aktivnosti u poljoprivredi dolazi do povećanja koncentracije ugljičnog dioksida u atmosferi, što može dovesti do poremećaja u rastu biljaka te raznih oštećenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)