Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1086048

Utjecaj primjene ugljičnog dioksida na prinos povrća u zaštićenim prostorima


Šainčić, Suzana
Utjecaj primjene ugljičnog dioksida na prinos povrća u zaštićenim prostorima, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1086048 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj primjene ugljičnog dioksida na prinos povrća u zaštićenim prostorima
(The effect of carbon dioxide use on vegetable yield in greenhoses)

Autori
Šainčić, Suzana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.09

Godina
2020

Stranica
16

Mentor
Benko, Božidar

Ključne riječi
prinos povrća, ugljični dioksid, zaštićeni prostor
(vegetables yield, carbon dioxide, greenhouse)

Sažetak
Ugljik je biogeni i najzastupljeniji element u svim živim bićima jer izgrađuje sve organske spojeve. Zbog toga, njegovo biokemijsko kruženje u prirodi je jedan od najvažnijih procesa za održavanje života na Zemlji. Ugljik se u atmosferi nalazi u obliku CO2 (ugljični dioksid) CH4 (metan), u vodi je otopljen kao HCO3- i u karbonatnim stijenama u obliku vapnenca. Ugljični dioksid ključna je komponenta kemijskog procesa fotosintezekoji je odgovoran za rast i razvoj biljaka. Za prinos povrća u zaštićenim prostorima odgovorni su mnogi parametri (svjetlo, temperatura, hraniva). Kvalitetnom distribucijom ugljičnog dioksida omogućava se kvalitetniji i ravnomjerniji rast i razvoj biljke. Utjecajem čovjekove aktivnosti u poljoprivredi dolazi do povećanja koncentracije ugljičnog dioksida u atmosferi, što može dovesti do poremećaja u rastu biljaka te raznih oštećenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Božidar Benko (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šainčić, Suzana
Utjecaj primjene ugljičnog dioksida na prinos povrća u zaštićenim prostorima, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Šainčić, S. (2020) 'Utjecaj primjene ugljičnog dioksida na prinos povrća u zaštićenim prostorima', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}ain\v{c}i\'{c}, Suzana}, year = {2020}, pages = {16}, keywords = {prinos povr\'{c}a, uglji\v{c}ni dioksid, za\v{s}ti\'{c}eni prostor}, title = {Utjecaj primjene uglji\v{c}nog dioksida na prinos povr\'{c}a u za\v{s}ti\'{c}enim prostorima}, keyword = {prinos povr\'{c}a, uglji\v{c}ni dioksid, za\v{s}ti\'{c}eni prostor}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}ain\v{c}i\'{c}, Suzana}, year = {2020}, pages = {16}, keywords = {vegetables yield, carbon dioxide, greenhouse}, title = {The effect of carbon dioxide use on vegetable yield in greenhoses}, keyword = {vegetables yield, carbon dioxide, greenhouse}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font