Pregled bibliografske jedinice broj: 1085570
Primjena mikročestica cinka u hidroponskom uzgoju jagoda
Primjena mikročestica cinka u hidroponskom uzgoju jagoda, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1085570 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena mikročestica cinka u hidroponskom uzgoju
jagoda
(Application of zinc microparticles in hydroponic
cultivation)
Autori
Nekić, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2019
Stranica
33
Mentor
Vinceković, Marko
Neposredni voditelj
Jurić, Slaven
Ključne riječi
mikročestice ; cinkovi ioni ; jagode ; polifenoli ; hidroponski uzgoj
(microparticles ; zinc ions ; strawberries ; polyphenols ; hydroponics)
Sažetak
Hidroponskim uzgojem moguće je brati plodove jagoda (Fragaria) u periodu kada to prije nije bilo moguće. Ovim uzgojem postiže se nešto ranije plodonošenje, duži period berbe, veći urod i kvaliteta ploda. Za postizanje navedenog je uz odgovarajuće mikroklimatske uvjete, potreban odgovarajući supstrat, redovita fertirigacija te zaštita od bolesti i štetnika. Cink je jedan od najvažnijih mikroelemenata u cvjetovima i plodovima jagode. Nedostatak cinka utječe na smanjeni razvoj prašnika i rast polenovih cjevčica koje mogu rezultirati deformacijom plodova. Mikročestice cinka jedan su od načina kako poboljšati nutritivna svojstva (ukupne polifenole, flavonoide, antocijane i antioksidacijsku aktivnost) ploda jagode. U ovom istraživanju pokus je postavljen prema split plot metodi u tri repeticije. Tretiranje se vršilo na dvama različitim sortama jagoda: Albion i San Andreas. Jagode su tretirane s mikročesticama koje sadrže cink kao aktivnu tvar te mikročesticama koje sadrže cink i dodatan sloj kitozana. Rezultati su pokazali pozitivan utjecaj mikročestica na jagodama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb