Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1085393

Sadržaj vitamina C, fenola i fotosintetskih pigmenata kod pšenične trave (Triticum aestivum L.)


Antolović, Marina
Sadržaj vitamina C, fenola i fotosintetskih pigmenata kod pšenične trave (Triticum aestivum L.), 2020., diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1085393 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sadržaj vitamina C, fenola i fotosintetskih pigmenata kod pšenične trave (Triticum aestivum L.)
(Content of vitamin C, phenols and photosynthetic pigments in wheat grass (Triticum aestivum L.))

Autori
Antolović, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
09.10

Godina
2020

Stranica
37

Mentor
Lisjak, Miroslav

Ključne riječi
biljni ostatak ; fenoli ; karotenoidi ; klorofil ; pšenična trava ; sok ; vitamin C
(charotenoids ; chlorophyll ; juice ; phenols ; plant residue ; vitamin C ; wheatgrass)

Sažetak
Pšenična trava mladi su izdanci pšenice (Triticum aestivum L.) koji se u ljudskoj i životinjskoj prehrani najčešće konzumiraju kao sok, prah te tablete. Sadrži preko 100 elemenata koji su neophodni čovjeku kao što su esencijalne masne kiseline, enzimi i antioksidansi. Izvor je klorofila, vitamina (A, B, B17, C, E, F i K), minerala (željezo, kalij, kalcij i magnezij) te za razliku od zrna pšenice ne sadrži gluten. Zbog svoje nutritivne vrijednosti sok pšenične trave postao je najpopularniji sok mladice na svijetu. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi razlike u sadržaju ukupnih klorofila, karotenoida, fenola i vitamina C u soku i biljnom ostatku koji je ostao nakon cijeđenja soka te razlike između deset sorti pšenične trave. U prosijeku za sva provedena ispitivanja utvrđeno je kako biljni ostatak sadrži više ukupnih klorofila, karotenoida i vitamina C u odnosu na sok, ali je u soku utvrđen veći sadržaj fenola s pragom značajnosti od 95 % te 99 %. Također je utvrđena značajna razlika u sadržaju ukupnih klorofila, karotenoida, fenola i vitamina C kod deset sorti pšenične trave s pragom značajnosti od 95 %. Najbolje rezultate pokazale su sorte Ružica u soku te Divana u biljnom ostatku, a najlošije rezultate imale su sorte Felix u soku te Ludwig u biljnom ostatku. Prema rezultatima provedenog istraživanja može se zaključiti kako bi najbolje bilo za kućnu upotrebu konzumirati cjelovite svježe listove pšenične trave, sorti Ružica i Divana, kako bi se najbolje iskoristio potencijal koji ova nutritivno vrijedna biljka ima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-4292 - Genotipska specifičnost pšenične trave (Triticum aestivum L.) visokonutritivnog prirodnog dodatka prehrani (WHEAT4GRASS) (Rebekić, Andrijana, HRZZ - 2017-05) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Miroslav Lisjak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Antolović, Marina
Sadržaj vitamina C, fenola i fotosintetskih pigmenata kod pšenične trave (Triticum aestivum L.), 2020., diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
Antolović, M. (2020) 'Sadržaj vitamina C, fenola i fotosintetskih pigmenata kod pšenične trave (Triticum aestivum L.)', diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Antolovi\'{c}, Marina}, year = {2020}, pages = {37}, keywords = {biljni ostatak, fenoli, karotenoidi, klorofil, p\v{s}eni\v{c}na trava, sok, vitamin C}, title = {Sadr\v{z}aj vitamina C, fenola i fotosintetskih pigmenata kod p\v{s}eni\v{c}ne trave (Triticum aestivum L.)}, keyword = {biljni ostatak, fenoli, karotenoidi, klorofil, p\v{s}eni\v{c}na trava, sok, vitamin C}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Antolovi\'{c}, Marina}, year = {2020}, pages = {37}, keywords = {charotenoids, chlorophyll, juice, phenols, plant residue, vitamin C, wheatgrass}, title = {Content of vitamin C, phenols and photosynthetic pigments in wheat grass (Triticum aestivum L.)}, keyword = {charotenoids, chlorophyll, juice, phenols, plant residue, vitamin C, wheatgrass}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font