Pregled bibliografske jedinice broj: 1085393
Sadržaj vitamina C, fenola i fotosintetskih pigmenata kod pšenične trave (Triticum aestivum L.)
Sadržaj vitamina C, fenola i fotosintetskih pigmenata kod pšenične trave (Triticum aestivum L.), 2020., diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1085393 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sadržaj vitamina C, fenola i fotosintetskih
pigmenata kod pšenične trave (Triticum aestivum
L.)
(Content of vitamin C, phenols and photosynthetic
pigments in wheat grass (Triticum aestivum L.))
Autori
Antolović, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
09.10
Godina
2020
Stranica
37
Mentor
Lisjak, Miroslav
Ključne riječi
biljni ostatak ; fenoli ; karotenoidi ; klorofil ; pšenična trava ; sok ; vitamin C
(charotenoids ; chlorophyll ; juice ; phenols ; plant residue ; vitamin C ; wheatgrass)
Sažetak
Pšenična trava mladi su izdanci pšenice (Triticum aestivum L.) koji se u ljudskoj i životinjskoj prehrani najčešće konzumiraju kao sok, prah te tablete. Sadrži preko 100 elemenata koji su neophodni čovjeku kao što su esencijalne masne kiseline, enzimi i antioksidansi. Izvor je klorofila, vitamina (A, B, B17, C, E, F i K), minerala (željezo, kalij, kalcij i magnezij) te za razliku od zrna pšenice ne sadrži gluten. Zbog svoje nutritivne vrijednosti sok pšenične trave postao je najpopularniji sok mladice na svijetu. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi razlike u sadržaju ukupnih klorofila, karotenoida, fenola i vitamina C u soku i biljnom ostatku koji je ostao nakon cijeđenja soka te razlike između deset sorti pšenične trave. U prosijeku za sva provedena ispitivanja utvrđeno je kako biljni ostatak sadrži više ukupnih klorofila, karotenoida i vitamina C u odnosu na sok, ali je u soku utvrđen veći sadržaj fenola s pragom značajnosti od 95 % te 99 %. Također je utvrđena značajna razlika u sadržaju ukupnih klorofila, karotenoida, fenola i vitamina C kod deset sorti pšenične trave s pragom značajnosti od 95 %. Najbolje rezultate pokazale su sorte Ružica u soku te Divana u biljnom ostatku, a najlošije rezultate imale su sorte Felix u soku te Ludwig u biljnom ostatku. Prema rezultatima provedenog istraživanja može se zaključiti kako bi najbolje bilo za kućnu upotrebu konzumirati cjelovite svježe listove pšenične trave, sorti Ružica i Divana, kako bi se najbolje iskoristio potencijal koji ova nutritivno vrijedna biljka ima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-4292 - Genotipska specifičnost pšenične trave (Triticum aestivum L.) visokonutritivnog prirodnog dodatka prehrani (WHEAT4GRASS) (Rebekić, Andrijana, HRZZ - 2017-05) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Miroslav Lisjak
(mentor)