Pregled bibliografske jedinice broj: 1085257
Proizvodnost i razina biosigurnosti na svinjogojskim farmama
Proizvodnost i razina biosigurnosti na svinjogojskim farmama, 2019., postdiplomski specijalisticki, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1085257 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnost i razina biosigurnosti na svinjogojskim farmama
(Productivity and biosecurity level on pig farms)
Autori
Brleković, Nikola
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
04.02
Godina
2019
Stranica
60
Mentor
Ekert Kabalin, Anamaria ; Pavičić, Željko
Ključne riječi
farma, razina biosigurnosti, proizvodni rezultati, tovljenici, zdravlje stada
(pig farm, biosecurity level, production results, fattening pigs, herd health)
Sažetak
Uzgoj i proizvodnja svinja u Republici Hrvatskoj ima dugu tradiciju, kako na velikim svinjogojskim farmama, tako i u okviru obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Ekonomska učinkovitost svinjogojske proizvodnje može se povećati poboljšanjem reprodukcijskih pokazatelja krmača i sposobnosti rasta tovljenika. Sprječavanjem unosa patogenih mikroorganizama na farmu i njihovog širenja među životinjama poboljšava se zdravlje svinja u uzgoju, uz manju uporabu antimikrobnih preparata te ostvarenje boljih proizvodnih rezultata. Stoga se provođenje biosigurnosnih mjera ubraja među najznačajnije čimbenike unaprjeđenja svinjogojske proizvodnje, pri čemu se različiti pokazatelji koriste u svrhu njihove procjene. Cilj istraživanja bio je utvrditi proizvodne pokazatelje te procijeniti razinu biosigurnosti na farmama / gospodarstvima različitog kapaciteta. Trideset farmi svrstano je u 3 skupine: 1) farme kapaciteta do 350 svinja po turnusu (godišnjeg obrta do 1.000 svinja, n = 10), 2) farme kapaciteta 350 – 700 svinja po turnusu (1.000 – 2.000 svinja godišnje, n = 10) i 3) farme kapaciteta većeg od 700 svinja u turnusu (više od 2.000 svinja godišnje, n = 10). Podatci o proizvodnosti prikupljeni su od vlasnika, a razina biosigurnosti procijenjena je putem protokola BiocheckUrgentTM. Dobiveni podatci obrađeni su računalnim programom Statistica v.13.3. Nije bilo značajnih razlika u proizvodnim rezultatima, izuzev za pokazatelje duljina tova, završna masa i ukupni prirast tijekom tova, koji su bili značajno veći na farmama srednjeg kapaciteta u usporedbi s manjim gospodarstvima (p<0, 05). Razina ukupne biosigurnosti bila je viša na farmama većeg kapaciteta proizvodnje, iako su pojedini elementi biosigurnosti jako varirali, neovisno o broju životinja na farmi. Najkritičniji element vanjske biosigurnosti odnosio se na okoliš farme i regiju uzgoja, dok su od unutarnjih biosigurnosnih mjera najkritičniju točku na svim farmama predstavljale mjere koje se poduzimaju radi sprječavanja širenja bolesti između odjeljaka te korištenje opreme na farmi. Na temelju rezultata istraživanja zaključeno je da svaki sustav proizvodnje svinja zahtijeva određene specifične mjere, no sva načela standarda biosigurnosti trebaju postojati barem na minimalnoj razini, kako bi se osigurala potrebna razina zdravlja stada.
Izvorni jezik
Hrvatski