Pregled bibliografske jedinice broj: 1084293
Bioaktivni potencijal samonikle koprive (Urtica dioica L.)
Bioaktivni potencijal samonikle koprive (Urtica dioica L.), 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1084293 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bioaktivni potencijal samonikle koprive (Urtica dioica L.)
(Bioactive potential of wild stinging nettle (Urtica dioica L.))
Autori
Pavković, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.09
Godina
2020
Stranica
44
Mentor
Repajić, Maja
Ključne riječi
kopriva, ASE, bioaktivni spojevi, lokacija, klimatski uvjeti
(stinging nettle, ASE, bioactive compounds, location, climate conditions)
Sažetak
U ovom radu ispitan je utjecaj lokacije i klimatskih uvjeta na udio bioaktivnih spojeva u listu i stabljici samonikle koprive ubrane s 14 lokacija u RH s područja Ozlja i okolice, Zagreba, Žumberka, Ogulina, Like i Istre. Liofilizirani uzorci ekstrahirani su ubrzanom ekstrakcijom otapalima pri povišenom tlakom (ASE) pri prethodno definiranim optimalnim uvjetima ekstrakcije: a) za uzorke lista - temperatura 110 °C, statičko vrijeme ekstrakcije 10 minuta i 4 ciklusa ekstrakcije, i b) za uzorke stabljike - temperatura 80 °C te statičko vrijeme ekstrakcije 5 minuta i 4 ciklusa ekstrakcije. U dobivenim ekstraktima spektrofotometrijski je određen udio ukupnih fenola, klorofila a, klorofila b, ukupnih klorofila i ukupnih karotenoida. Prema dobivenim rezultatima, list koprive sadržavao je znatno više udjele analiziranih spojeva u odnosu na stabljiku. Najviši udio ukupnih fenola u listu određen je u uzorku s područja Ozlja i okolice (1162, 95±36, 33 mg GAE 100 g-1), dok je najviši udio ukupnih fenola u stabljici određen u uzorku s područja Istre (245, 39±3, 33 mg GAE 100 g-1). Najviši udjeli ukupnih klorofila u listu i stabljici određeni su u uzorcima s područja Istre (list 1110, 24±11, 15 mg 100 g-1 ; stabljika 72, 34±2, 39 mg 100 g-1), kao i najviši udio ukupnih karotenoida (list 148, 59±5, 53 mg 100 g-1 ; stabljika 17, 50±0, 59 mg 100 g-1).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
Ovaj rad je izrađen u okviru projekta financiranog sredstvima Hrvatske zaklade za znanost "Izolacija i enkapsulacija bioaktivnih molekula samonikle i kultivirane koprive i komorača i učinci na fiziologiju organizma" (HRZZ PlantBioPower, IP-01-2018-4924)