Pregled bibliografske jedinice broj: 1084292
Bioaktivni potencijal sjemenki samoniklog komorača (Foeniculum vulgare Mill.)
Bioaktivni potencijal sjemenki samoniklog komorača (Foeniculum vulgare Mill.), 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1084292 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bioaktivni potencijal sjemenki samoniklog komorača (Foeniculum vulgare Mill.)
(Bioactive potential of wild fennel seeds (Foeniculum vulgare Mill.))
Autori
Ekić, Sara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.09
Godina
2020
Stranica
63
Mentor
Repajić, Maja
Ključne riječi
sjemenke komorača, ASE, ukupni fenoli, biljni pigmenti, antioksidacijski kapacitet
(fennel seeds, ASE, total phenols, plant pigments, antioxidant capacity)
Sažetak
U ovom radu optimirani su uvjeti ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku (ASE) za izolaciju fenolnih spojeva i pigmenata iz sjemenki gorkog komorača primjenom 96 %-tnog etanola, pri čemu je ispitan utjecaj temperature (80 i 110 °C), statičkog vremena (5 i 10 min) i broja ciklusa ekstrakcije (1, 2, 3 i 4 ciklusa). Statistička analiza pokazala je da su svi ispitani parametri ekstrakcije imali statistički značajan utjecaj (p<0, 01) na masene udjele ispitivanih spojeva, izuzev statičkog vremena na maseni udio ukupnih karotenoida (p=0, 11). Najviši prinosi ukupnih fenola i ukupnih klorofila dobiveni su pri 110 °C/10 min/4 ciklusa, a ukupnih karotenoida pri 110 °C/10 min/3 ciklusa. Također, ispitan je bioaktivni potencijal sjemenki samoniklog komorača sakupljenih s više lokacija na području Istre (Republika Hrvatska), gdje su u ekstraktima sjemenki dobivenim primjenom ASE prema prethodno definiranim uvjetima (110 °C/10 min/4 ciklusa) spektrofotometrijski određeni: ukupni fenoli u rasponu 256, 12-392, 12 mg GAE 100 g-1, klorofil a 0, 94-4, 48 mg 100 g-1, klorofil b 1, 25-3, 78 mg 100 g-1, ukupni klorofili 2, 19-7, 55 mg 100 g-1, ukupni karotenoidi 2, 28-6, 48 mg 100 g-1 te antioksidacijski kapacitet (FRAP) 2, 21-3, 47 mmol TE 100 g-1. Obzirom na lokaciju, statistička analiza pokazala je značajne razlike u zastupljenosti navedenih spojeva u sjemenkama samoniklog komorača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
Ovaj rad je izrađen u okviru projekta financiranog sredstvima Hrvatske zaklade za znanost "Izolacija i enkapsulacija bioaktivnih molekula samonikle i kultivirane koprive i komorača i učinci na fiziologiju organizma" (HRZZ PlantBioPower, IP-01-2018-4924)