Pregled bibliografske jedinice broj: 1084291
Fitosteroli koprive (Urtica dioica L.)
Fitosteroli koprive (Urtica dioica L.), 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1084291 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fitosteroli koprive (Urtica dioica L.)
(Phytosterols of stinging nettle (Urtica dioica L.))
Autori
Robić, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2020
Stranica
30
Mentor
Maja Repajić
Ključne riječi
β-sitosterol, fitosteroli, korijen, stanište, Urtica dioica L.
(β-sitosterol, habitat, phytosterols, root, Urtica dioica L.)
Sažetak
Kopriva sadrži niz biološki aktivnih komponenti u svim dijelovima biljke, čineći ju poželjnom sirovinom za mnoge industrije (farmakološka, prehrambena). Korijen koprive sadrži fitosterole te se zbog povoljnih učinaka koristi kao diuretik i kod problema s prostatom (benigna hiperplazija prostate). Razni čimbenici kao što su klima, tlo, vrijeme branja i dr. utječu na kemijski sastav koprive, stoga je cilj ovoga istraživanja bio izolirati sterole iz uzoraka korijena koprive ubranih na više lokacija u RH te uz primjenu plinske kromatografije (GC-MS) odrediti njihov sastav i koncentracije u uzorcima. Udio ukupnih sterola u uzorcima kretao se od 0, 66-0, 97 g kg-1 te su se uzorci međusobno razlikovali u udjelu ukupnih sterola obzirom na lokaciju staništa. Također, u svim uzorcima su identificirani sljedeći steroli: kampesterol, kampestanol, stigmasterol, β-sitosterol, Δ5-avenasterol, lanosterol, cikloartenol, 24-metilen cikloartenol, etilkolestenol i citrostadienol. Najzastupljeniji sterol u svim uzorcima bio je β-sitosterol, prosječne vrijednosti 79, 25 %.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
Ovaj rad je izrađen u okviru projekta financiranog sredstvima Hrvatske zaklade za znanost "Izolacija i enkapsulacija bioaktivnih molekula samonikle i kultivirane koprive i komorača i učinci na fiziologiju organizma" (HRZZ PlantBioPower, IP-01-2018-4924)