Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1084115

Utjecaj flavonoida iz cvijeta Prunus spinosa L. i Whey proteina na oksidacijsko/antioksidacijski status u C57BL/6 miša


Irena Landeka Jurčević; Domagoj Đikić; Vedran Balta; Ivona Paradžik; Lea Sabljić
Utjecaj flavonoida iz cvijeta Prunus spinosa L. i Whey proteina na oksidacijsko/antioksidacijski status u C57BL/6 miša // 16. Ružičkini dani, "Danas znanost-sutra industrija", Zbornik radova.
Zagreb, 2017. str. 225-237 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1084115 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj flavonoida iz cvijeta Prunus spinosa L. i Whey proteina na oksidacijsko/antioksidacijski status u C57BL/6 miša
(Effect of Flavonoids from flowers of Prunus spinosa L. and Whey protein to oxidation/ antioxidant status in the C57BL/6 mouse)

Autori
Irena Landeka Jurčević ; Domagoj Đikić ; Vedran Balta ; Ivona Paradžik ; Lea Sabljić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
16. Ružičkini dani, "Danas znanost-sutra industrija", Zbornik radova. / - Zagreb, 2017, 225-237

Skup
Ružičkini dani : Međunarodni znanstveno-stručni skup 16. Ružičkini dani „Danas znanost - sutra industrija“ : zbornik radova

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 21.09.2016. - 23.09.2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Prunus spinosa L., Whey protein, lipidna peroksidacija, reducirani glutation
(Prunus spinosa L., Whey protein, lipid peroxidation, reduced glutathione)

Sažetak
Ova studija je provedena kako bi se procijenili učinci visoko-proteinske dijete (Whey protein - WP) i flavonoida izoliranih iz cvijeta Prunus spinosa L. na različite biljege oksidacijskog stresa u jetri i bubregu miša. Pri normalnim fiziološkim uvjetima stanični sustav je sposoban neutralizirati slobodne radikale katalitičkim uklanjanjem reaktivnih kisikovih vrsta (ROS-a) djelovanjem antioksidacijskih enzima. Antioksidacijsko djelovanje Whey proteina (WP) bazirano je na visokom sadržaju i bioiskoristljivosti aminokiseline cistein koja pomaže u sintezi glutationa (GSH), moćnog unutarstaničnog antioksidansa. Djelovanje WP i flavonoida izoliranih iz cvijeta trnine (ECT) istraženo je na laboratorijskim životinjama (C57BL/6 miš) kroz 30 dana tretmana. Životinje su bile podijeljene u 4 grupe: grupa I – kontrolna grupa (KO) ; grupa II – ekstrakt cvijeta trnine (ECT) ; grupa III – Whey protein (WP) i grupa IV – WP+ECT. Istraživani biomarkeri oksidacijskog stresa u organima bili su malonildialdehid (MDA) i reducirani glutation (GSH). Rezultati pokazuju da je tretman s ECT statistički značajno smanjio aktivnosti MDA u organima miša u odnosu na kontrolnu skupinu životinja, dok su ostale grupe ostale na razini kontrolne skupine. Koncentracije reduciranog glutationa (GSH) u ispitivanim organima statistički su značajno (ANOVA, p<0, 05) povećane u svim grupama u odnosu na kontrolnu grupu. Ovi rezultati ukazuju na to da ekstrakt cvijeta trnine i proteini sirutke mogu djelovati kao nutritivni sastojak za povećanje endogenih antioksidacijskih enzima i smanjenje oksidacijskog stresa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Biologija, Interdisciplinarne prirodne znanosti, Farmacija, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Irena Landeka Jurčević; Domagoj Đikić; Vedran Balta; Ivona Paradžik; Lea Sabljić
Utjecaj flavonoida iz cvijeta Prunus spinosa L. i Whey proteina na oksidacijsko/antioksidacijski status u C57BL/6 miša // 16. Ružičkini dani, "Danas znanost-sutra industrija", Zbornik radova.
Zagreb, 2017. str. 225-237 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Irena Landeka Jurčević, Domagoj Đikić, Vedran Balta, Ivona Paradžik & Lea Sabljić (2017) Utjecaj flavonoida iz cvijeta Prunus spinosa L. i Whey proteina na oksidacijsko/antioksidacijski status u C57BL/6 miša. U: 16. Ružičkini dani, "Danas znanost-sutra industrija", Zbornik radova..
@article{article, year = {2017}, pages = {225-237}, keywords = {Prunus spinosa L., Whey protein, lipidna peroksidacija, reducirani glutation}, title = {Utjecaj flavonoida iz cvijeta Prunus spinosa L. i Whey proteina na oksidacijsko/antioksidacijski status u C57BL/6 mi\v{s}a}, keyword = {Prunus spinosa L., Whey protein, lipidna peroksidacija, reducirani glutation}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, year = {2017}, pages = {225-237}, keywords = {Prunus spinosa L., Whey protein, lipid peroxidation, reduced glutathione}, title = {Effect of Flavonoids from flowers of Prunus spinosa L. and Whey protein to oxidation/ antioxidant status in the C57BL/6 mouse}, keyword = {Prunus spinosa L., Whey protein, lipid peroxidation, reduced glutathione}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font