Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1083705

Biomagnifikacija organoklornih pesticida unutar hranidbenog lanca i mogućnost reduciranja ostataka u hrani


Majić, Iva
Biomagnifikacija organoklornih pesticida unutar hranidbenog lanca i mogućnost reduciranja ostataka u hrani, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1083705 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Biomagnifikacija organoklornih pesticida unutar hranidbenog lanca i mogućnost reduciranja ostataka u hrani
(Biomagnification of organochlorine pesticides within the food chain and possibility of reducing residues in food)

Autori
Majić, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.09

Godina
2020

Stranica
31

Mentor
Murati, Teuta

Neposredni voditelj
Miletić, Marina

Ključne riječi
biomagnifikacija ; hrana ; organoklorni pesticidi ; ostaci pesticida ; procesiranje
(biomagnification ; food ; organochlorine pesticides ; pesticide residues ; processing)

Sažetak
Upotreba organoklornih pesticida dovela je do kontaminacije svih površina na Zemlji uključujući mjesta gdje se ti spojevi nikad nisu koristili. Fizikalna i kemijska svojstva organoklornih spojeva omogućuju im da se dugo vremena zadrže u prirodi te se nakupljaju u tkivima živih bića. Organoklorni spojevi imaju sposobnost biomagnifikacije, tj. nakupljanja u organizmima duž hranidbenog lanca, što znači da će grabežljivci imati veću koncentraciju tih spojeva nego organizmi na nižim razinama lanca. Posljedično tome ovi spojevi će se naći u ljudskoj prehrani. Dugotrajno nakupljanje organoklornih spojeva dovodi do zdravstvenih problema u ljudi, stoga se kao cilj postavlja smanjenje ili potpuno uklanjanje tih spojeva iz namirnica. U ovom radu opisano je kako procesi pripreme hrane kao što su pranje, guljenje, kuhanje, pečenje i dr. utječu na količinu ostataka organoklornih spojeva u namirnicama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivan Majić (autor)

Avatar Url Teuta Murati (mentor)

Avatar Url Marina Miletić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Majić, Iva
Biomagnifikacija organoklornih pesticida unutar hranidbenog lanca i mogućnost reduciranja ostataka u hrani, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Majić, I. (2020) 'Biomagnifikacija organoklornih pesticida unutar hranidbenog lanca i mogućnost reduciranja ostataka u hrani', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Maji\'{c}, Iva}, year = {2020}, pages = {31}, keywords = {biomagnifikacija, hrana, organoklorni pesticidi, ostaci pesticida, procesiranje}, title = {Biomagnifikacija organoklornih pesticida unutar hranidbenog lanca i mogu\'{c}nost reduciranja ostataka u hrani}, keyword = {biomagnifikacija, hrana, organoklorni pesticidi, ostaci pesticida, procesiranje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Maji\'{c}, Iva}, year = {2020}, pages = {31}, keywords = {biomagnification, food, organochlorine pesticides, pesticide residues, processing}, title = {Biomagnification of organochlorine pesticides within the food chain and possibility of reducing residues in food}, keyword = {biomagnification, food, organochlorine pesticides, pesticide residues, processing}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font