Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1083157

Kako pratiti povrće od berbe do police uz suvremene sustave I dio


Pliestić, Stjepan
Kako pratiti povrće od berbe do police uz suvremene sustave I dio // Gospodarski list, 15 (2020), 15; 32-34 (domaća recenzija, članak, stručni)


CROSBI ID: 1083157 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kako pratiti povrće od berbe do police uz suvremene sustave I dio
(Monitoring of Vegetables from harvest to shelf using modern systems I part)

Autori
Pliestić, Stjepan

Izvornik
Gospodarski list (0350-3100) 15 (2020), 15; 32-34

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
povrće, berba, prodaja, praćenje
(vegetables, harvest, sale, monitoring)

Sažetak
Suvremeni sustavi distribucije poljoprivredno prehrambenih proizvoda, pa tako i povrća, brzi su i intenzivni, te obuhvaćaju veliki broj zemalja, čime se umnažaju i opasnosti prenosive proizvodom. U Hrvatskoj je najviše zastupljen cestovni prijevoz svih poljoprivredno prehrambenih proizvoda, pa tako i povrća. Pravilnim skladištenjem i transportom trebaju se osigurati kakvoća i zdravstvena ispravnost povrća tijekom cijelog distribucijskog lanca – od proizvođača, preko transporta i skladištenja do isporuke poljoprivredno prehrambenih proizvoda trgovačkim lancima, hotelima, restoranima i krajnjim potrošačima. Često spominjanim sloganima “od polja do stola”, “od farme do vilice” želi se skrenuti pozornost da se potrošaču potrebno osigurati zdravstveno ispravnu i hranu visoke nepromijenjene kakvoće. Stoga se nameće potreba, nužnog upravljanja svim koracima u proizvodnji i distribuciji poljoprivredno prehrambenih proizvoda, te njihov nadzor u potpunosti. Sposobnost praćenja i praćenja cjelovitih podataka na razini proizvoda na učinkovit i pouzdan način postaje sve važnija za proizvođače, uglavnom zbog povećane zabrinutosti potrošača za sigurnost i kvalitetu kupljenih proizvoda. To još više vrijedi za proizvođače uključene u lanac opskrbe svježim povrćem, jer vrhunski svježi proizvod zahtijeva da svi dionici organiziraju svoje poslovne postupke što efikasnije kako bi krajnjim kupcima zajamčili proizvode najviše kvalitete. Također to zahtjevaju današnji konzumenti koji opremljeni suvremenim tehničkim pomagalima, za to traže opipljive argumente. Temeljem toga, današnjim hrvatskim, pa i europskim proizvođačima teško je opstati na tržištu bez tih „pratećih“ argumenta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Strojarstvo, Tehnologija prometa i transport, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Stjepan Pliestić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pliestić, Stjepan
Kako pratiti povrće od berbe do police uz suvremene sustave I dio // Gospodarski list, 15 (2020), 15; 32-34 (domaća recenzija, članak, stručni)
Pliestić, S. (2020) Kako pratiti povrće od berbe do police uz suvremene sustave I dio. Gospodarski list, 15 (15), 32-34.
@article{article, author = {Pliesti\'{c}, Stjepan}, year = {2020}, pages = {32-34}, keywords = {povr\'{c}e, berba, prodaja, pra\'{c}enje}, journal = {Gospodarski list}, volume = {15}, number = {15}, issn = {0350-3100}, title = {Kako pratiti povr\'{c}e od berbe do police uz suvremene sustave I dio}, keyword = {povr\'{c}e, berba, prodaja, pra\'{c}enje} }
@article{article, author = {Pliesti\'{c}, Stjepan}, year = {2020}, pages = {32-34}, keywords = {vegetables, harvest, sale, monitoring}, journal = {Gospodarski list}, volume = {15}, number = {15}, issn = {0350-3100}, title = {Monitoring of Vegetables from harvest to shelf using modern systems I part}, keyword = {vegetables, harvest, sale, monitoring} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font