Pregled bibliografske jedinice broj: 1083140
Sušenje voća, povrća, aromatičnog i ljekovitog bilja
Sušenje voća, povrća, aromatičnog i ljekovitog bilja // Gospodarski list, 16 (2019), 35-48 (domaća recenzija, članak, ostalo)
CROSBI ID: 1083140 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sušenje voća, povrća, aromatičnog i ljekovitog
bilja
(Drying of fruits, vegetables, aromatic and
medicinal herbs)
Autori
Pliestić, Stjepan ; Voća, Sandra ; Šic Žlabur, Jana ; Galić, Ante
Izvornik
Gospodarski list (0350-3100) 16
(2019);
35-48
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo
Ključne riječi
Sušenje, voćae povrća, aromatično bilje, ljekovito bilje
(Drying, fruits, vegetables, aromatic herbs, medicinal herbs)
Sažetak
Postupak sušenja poljoprivredno prehrambenih proizvoda i ljekovitog bilja, u količinama dostatnim za veće, tržišne potrebe, u proizvodnji obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ili većih proizvodnih subjekata nije u praktičnoj primjeni dovoljno ozbiljno shvaćen i pozornost nije dovoljno usmjerena na povezanost biljnog materijala i sušnice, tj. postupke sušenja. Zbog različite građe, tj. strukture materijala (ploda) i brzina otpuštanja vode je različita, čak i pri istoj temperaturi sušenja, no kvaliteta sušenog materijala i ekonomičnost postupka se značajno razlikuju. Posljedica toga je i niz negativnih promjena koje se javljaju tijekom postupka sušenja, npr. gubitak termolabilnih sastojaka, enzima, sposobnosti rehidracije, tamnjenje, (posmeđivanje), smežuravanje, zagaranje. Dakle, na sušenje materijala i njegova fizikalno kemijska svojstva značajan utjecaj imaju karakteristike i konstrukcijska izvedba sušnice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Strojarstvo, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb