Pregled bibliografske jedinice broj: 108285
Trihineloza - raširenost i suzbijanje
Trihineloza - raširenost i suzbijanje // Seminar o ekološki prihvatljivoj zaštiti uskladištenih žitarica
Zagreb, 1999. str. 207-211 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 108285 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Trihineloza - raširenost i suzbijanje
(Trihinosis - spreading and control)
Autori
Vučemilo, Marija ; Tofant, Alenka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Seminar o ekološki prihvatljivoj zaštiti uskladištenih žitarica
/ - Zagreb, 1999, 207-211
Skup
Zaštita uskladištenih poljoprivrednih proizvoda
Mjesto i datum
Crikvenica, Hrvatska, 14.04.1999. - 16.04.1999
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
trihineloza; svinje; štakori; suzbijanje
(trichinosis; pigs; rats; control)
Sažetak
Trihineloza je parazitarna bolest nematodima iz roda Trichinella. Najznačajnija karakteristika razvoja ovog parazita je obligatan prijenos putem konzumiranja mesa, a slobodno živući stadij u prirodi ne postoji. Ubikvitaran je parazit i utvrđen je kod mnogih sisavaca (više od 100 vrsta) i čovjek. U ruralnom i urbanom razvojnom ciklusu glavni rezervoari su svinje i štakori, a u silvatičkom brojni šumski mesojedi i svežderi. Praćenjem epizootiološke situacije trihineloze od 1995. godine utvrđeno je da je područje istočne Hrvatske endemično područje ove opasne parazitarne zoonoze. U cilju zaštite zdravlja ljudi Ministarstvopoljoprivrede i šumarstva donijelo je Naredbu o obaveznom trihineloskopskom pregledu mesa zaklanih svinja za potrebe vlastitog domaćinstva na području županija Vukovarsko - srijemske, Osiječko - baranjske, Brodsko - posavske i Virovitičko- podravske (NN 121/1997). U okviru mjera za suzbijanje trihineloze propisane su i mjere obavezne deratizacije u životinjskim nastambama, dvorištima i objektima za klanje životinja, preradu i proizvodnju te skladištenje namirnica animalnog podrijetla. Tu još spada i sanitacija okoliša (čišćenje i dezinfekcija) putem kafilerija, zakopaanjem ili spaljivanjem.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo