Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1082662

Analiza kvalitete vode za piće na području Osječko-baranjske županije tijekom 2019. godine


Ribić, Lidija
Analiza kvalitete vode za piće na području Osječko-baranjske županije tijekom 2019. godine, 2020., diplomski rad, diplomski, Odjel za biologiju, Osijek


CROSBI ID: 1082662 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza kvalitete vode za piće na području Osječko-baranjske županije tijekom 2019. godine
(Analysis of drinking water quality in the area of Osijek-Baranja County during 2019)

Autori
Ribić, Lidija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Odjel za biologiju

Mjesto
Osijek

Datum
22.09

Godina
2020

Stranica
64

Mentor
Katanić, Zorana ; Medvidović-Kosanović, Martina

Neposredni voditelj
Romić, Željka

Ključne riječi
onečišćenje, klimatske promjene, zdravlje, obrada, kontrola ispravnosti
(pollution, climate change, health, treatment, safety control)

Sažetak
Voda čovjeku predstavlja osnovi resurs za preživljavanje. Industrijalizacija i povećanje ljudske populacije dovodi do onečišćenja i prekomjernog iskorištavanja, a klimatske promjene sve više smanjuju dostupnost i kvalitetu vode. Kako bi voda za piće bila zdravstveno ispravna, prolazi kroz pogon za obradu sirove vode te se njezina kvaliteta mora svakodnevno kontrolirati. Kako bi se ustanovila zdravstvena ispravnost vode za piće na području Osječko-baranjske županije, u uzorcima vode s 6 lokacija analizirani su parametri: aerobne mezofilne bakterije inkubirane pri 36°C i 22°C, bakterija Escherichia coli, slobodni klor, temperatura, pH, mutnoća i boja. S ciljem usporedbe kvalitete vode obzirom na razdoblje godine, analize su provedene u zimskom i ljetnom periodu 2019. godine. Testirane lokacije bile su različito udaljene od pogona za preradu sirove vode, kako bi se ispitala moguća lošija kvaliteta na udaljenijim lokacijama. Rezultati pokazuju da je voda na istraživanom području bila zdravstveno ispravna, ali lošije kvalitete tijekom ljetnog perioda. Obzirom na udaljenost od pogona za preradu sirove vode, značajna razlika ustanovljena je analizom slobodnog klora što predstavlja veći rizik za razvoj bakterija u vodi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Biologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju


Citiraj ovu publikaciju:

Ribić, Lidija
Analiza kvalitete vode za piće na području Osječko-baranjske županije tijekom 2019. godine, 2020., diplomski rad, diplomski, Odjel za biologiju, Osijek
Ribić, L. (2020) 'Analiza kvalitete vode za piće na području Osječko-baranjske županije tijekom 2019. godine', diplomski rad, diplomski, Odjel za biologiju, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ribi\'{c}, Lidija}, year = {2020}, pages = {64}, keywords = {one\v{c}i\v{s}\'{c}enje, klimatske promjene, zdravlje, obrada, kontrola ispravnosti}, title = {Analiza kvalitete vode za pi\'{c}e na podru\v{c}ju Osje\v{c}ko-baranjske \v{z}upanije tijekom 2019. godine}, keyword = {one\v{c}i\v{s}\'{c}enje, klimatske promjene, zdravlje, obrada, kontrola ispravnosti}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ribi\'{c}, Lidija}, year = {2020}, pages = {64}, keywords = {pollution, climate change, health, treatment, safety control}, title = {Analysis of drinking water quality in the area of Osijek-Baranja County during 2019}, keyword = {pollution, climate change, health, treatment, safety control}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font