Pregled bibliografske jedinice broj: 1082662
Analiza kvalitete vode za piće na području Osječko-baranjske županije tijekom 2019. godine
Analiza kvalitete vode za piće na području Osječko-baranjske županije tijekom 2019. godine, 2020., diplomski rad, diplomski, Odjel za biologiju, Osijek
CROSBI ID: 1082662 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza kvalitete vode za piće na području
Osječko-baranjske županije tijekom 2019. godine
(Analysis of drinking water quality in the area of
Osijek-Baranja County during 2019)
Autori
Ribić, Lidija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Odjel za biologiju
Mjesto
Osijek
Datum
22.09
Godina
2020
Stranica
64
Mentor
Katanić, Zorana ; Medvidović-Kosanović, Martina
Neposredni voditelj
Romić, Željka
Ključne riječi
onečišćenje, klimatske promjene, zdravlje, obrada, kontrola ispravnosti
(pollution, climate change, health, treatment, safety control)
Sažetak
Voda čovjeku predstavlja osnovi resurs za preživljavanje. Industrijalizacija i povećanje ljudske populacije dovodi do onečišćenja i prekomjernog iskorištavanja, a klimatske promjene sve više smanjuju dostupnost i kvalitetu vode. Kako bi voda za piće bila zdravstveno ispravna, prolazi kroz pogon za obradu sirove vode te se njezina kvaliteta mora svakodnevno kontrolirati. Kako bi se ustanovila zdravstvena ispravnost vode za piće na području Osječko-baranjske županije, u uzorcima vode s 6 lokacija analizirani su parametri: aerobne mezofilne bakterije inkubirane pri 36°C i 22°C, bakterija Escherichia coli, slobodni klor, temperatura, pH, mutnoća i boja. S ciljem usporedbe kvalitete vode obzirom na razdoblje godine, analize su provedene u zimskom i ljetnom periodu 2019. godine. Testirane lokacije bile su različito udaljene od pogona za preradu sirove vode, kako bi se ispitala moguća lošija kvaliteta na udaljenijim lokacijama. Rezultati pokazuju da je voda na istraživanom području bila zdravstveno ispravna, ali lošije kvalitete tijekom ljetnog perioda. Obzirom na udaljenost od pogona za preradu sirove vode, značajna razlika ustanovljena je analizom slobodnog klora što predstavlja veći rizik za razvoj bakterija u vodi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju