Pregled bibliografske jedinice broj: 1082586
Ekstrakcija i destilacija bioaktivnih komponenti iz ljekovitog i aromatičnog bilja
Ekstrakcija i destilacija bioaktivnih komponenti iz ljekovitog i aromatičnog bilja // Priručnik "Prerađivač ljekovitog bilja" / Jokić, Stela ; Blažić, Marijana (ur.).
Kutina: Razvojna Agencija Mrav, 2020. str. 63-86
CROSBI ID: 1082586 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekstrakcija i destilacija bioaktivnih komponenti iz
ljekovitog i aromatičnog bilja
(Extraction and distillation of bioactive compounds
from herbal aromatic plants)
Autori
Jokić, Stela ; Aladić, Krunoslav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni
Knjiga
Priručnik "Prerađivač ljekovitog bilja"
Urednik/ci
Jokić, Stela ; Blažić, Marijana
Izdavač
Razvojna Agencija Mrav
Grad
Kutina
Godina
2020
Raspon stranica
63-86
ISBN
978-953-49124-0-9
Ključne riječi
ekstrakcija ; destilacija ; ljekovito bilje
(extraczion ; distillation ; herbal plants)
Sažetak
Postoji niz tehnika ekstrakcija za izoliranje različitih skupina bioaktivnih komponenata iz biljnog materijala. Izbor tehnike ovisi o ciljanoj komponenti koja se želi izolirati. Pritom se mora voditi računa o selektivnosti procesa kojim se ekstrahiraju tvari. Pored karakteristika otapala (npr: lipofilnost, toksičnost itd.), odabir postupka ekstrakcije ovisi o selektivnosti metode, prinosu ekstrakcije, kao i o termolabilnosti komponenata na primijenjenim uvjetima ekstrakcije, mogućnosti uklanjanja otapala iz ekstrakta, trajanju samog procesa te ekonomičnosti. Pri proizvodnji biljnih ekstrakata primarni je cilj osigurati što bolji prinos i kvalitetu proizvoda. Čimbenici koji utječu na izbor postupka su: vrsta biljke, sadržaj ulja u biljci, dio biljke u kojem su željene komponente locirane (korijen, kora, stablo, list, cvijet, plod ili sjeme), kemijski sastav, prinos i kvaliteta ekstrakta. Sve ove karakteristike su odlučujuće u izboru tehnike ekstrakcije kako bi se dobio što kvalitetniji ekstrakt bogat bioaktivnim komponentama sa što povoljnijim prinosom. S obzirom na to da sve raspoložive tehnike ekstrakcije posjeduju određene prednosti i nedostatke, potrebno je pri izolaciji bioaktivnih komponenata razmotriti njihove karakteristike i opredijeliti se za najbolju opciju. Stoga su u priručniku prikazane konvencionalne i suvremene tehnike ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz ljekovitog i aromatičnog bilja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek