Pregled bibliografske jedinice broj: 1082420
Tanjur zdrave prehrane za djecu mlađe školske dobi
Tanjur zdrave prehrane za djecu mlađe školske dobi, 2018., diplomski rad, diplomski, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Slavonski Brod
CROSBI ID: 1082420 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tanjur zdrave prehrane za djecu mlađe školske dobi
(A plate of healthy nutrition for young school
children)
Autori
Solina, Samanta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti
Mjesto
Slavonski Brod
Datum
13.07
Godina
2018
Stranica
43
Mentor
Bogut, Irella ; Kelam, Ivica
Ključne riječi
dijete mlađe školske dobi, pravilna prehrana, prehrambene navike, školska kuhinja
(young school-age child, proper nutrition, eating habits, school meal)
Sažetak
Hrana nije samo jedan od životnih užitaka već se pravilnim odabirom namirnica održava na naše zdravlje te smanjuje rizik od raznih bolesti, kao što su dječji dijabetes, pretilost, poremećaji u ponašanju i sl. Zbog toga važno je pridržavati se načela zdrave prehrane. Namirnice dijelimo u šest skupina na osnovu zastupljenosti pojedinih hranjivih tvari: meso, riba, jaja ; mlijeko i mliječni proizvodi ; voće i povrće ; masnoće i slatkiši. Zdrava prehrana tijelu osigurava optimalan unos vitamina, tekućine, minerala i kalorija te optimalan omjer masti, ugljikohidrata i proteina. Tanjur zdrave prehrane služi kao vodič za pripravu zdravih i uravnoteženih obroka. Polovicu tanjura trebalo bi zauzimati voće i povrće, više od četvrtine tanjura žitarice, a ostatak tanjura proteini. Pravilna prehrana kod djece sastoji se od pet glavnih obroka (zajutrak, doručak, ručak, užina i večera), a svakodnevno bi trebali konzumirati hranu iz različitih kategorija pazeći na omjere, izbjegavati zaslađene napitke, ograničiti unos mlijeka i mliječnih proizvoda, piti puno vode, koristiti zdrava biljna ulja te se baviti nekom fizičkom aktivnošću. Najvažniju ulogu u tim prehrambenim navikama kod djece imaju roditelji te škola. Oni bi djeci od najranije dobi trebali pružiti raznoliku i uravnoteženu prehranu koja je ključna za njihov pravilan rast i razvoj te ih informirati o načelima zdrave prehrane kako bi djeca stvorila zdrave navike za budućnost. S obzirom da djeca provode većinu vremena u školi, u okviru ovog rada istražila sam nekoliko jelovnika osnovnih škola u Požegi kako bih vidjela koje namirnice djeca konzumiraju te pridržavaju li se školske kuhinje nacionalnih smjernica pravilne prehrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Interdisciplinarne prirodne znanosti, Filozofija, Integrativna bioetika (prirodne, tehničke, biomedicina i zdravstvo, biotehničke, društvene, humanističke znanosti)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Osijek