Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1082282

Sinteza čvrstih otopina na bazi cerija i cirkonija


Ivanković, Ana
Sinteza čvrstih otopina na bazi cerija i cirkonija, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za kemiju, Osijek


CROSBI ID: 1082282 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sinteza čvrstih otopina na bazi cerija i cirkonija
(Synthesis of ceria-zirconia solid solutions)

Autori
Ivanković, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Odjel za kemiju

Mjesto
Osijek

Datum
23.09

Godina
2020

Stranica
43

Mentor
Đerđ, Igor

Neposredni voditelj
Bijelić, Jelena ; Tatar, Dalibor

Ključne riječi
cerijevi oksidi ; spojevi dopirani s cirkonijem ; termička stabilnost ; katalitička svojstva
(cerium oxides ; Zr- doped compounds ; thermal stability ; catalytic properties)

Sažetak
Cerijevi oksidi, a prvenstveno CeO2, smatraju se spojevima sa izvrsnim katalitičkim svojstvima. Materijali na bazi CeO2 se upotrebljavaju u različitim katalitičkim reakcijama, često kao nosači aktivnih čestica metala, zatim kao kokatalizatori pohrane kisika u naknadnoj obradi ispušnih plinova u automobilima, a čak i kao katalitički aktivne komponente u reakcijama oksidacije kataliziranim s HCl-om (Deaconova reakcija). Ce je lantanoid koji se u redoks reakcijama može reverzibilno prevoditi iz +3 oksidacijskog stanja u +4 oksidacijsko stanje. CeO2 ima sposobnost pohrane i otpuštanja kisika pa se koristi kao katalizator u redoks reakcijama. Iako je CeO2 izrazito aktivan, on nije termički stabilan pa se stoga dopira sa cirkonijem koji je termički stabilan. Radijus Zr4+ je puno manji od radijusa Ce4+ pa se samim time poboljšava termička stabilnost CeO2 i povećava se kapacitet pohrane kisika. U ovom završnom radu, sintetizirani su spojevi u kojima je cerijev oksid dopiran 2%, 3%, 4% i 5% s cirkonijem, a dobiveni spojevi su analizirani rentgenskom difrakcijom na prahu (PXRD), pretražnom elektronskom mikroskopijom (SEM) i termogravimetrijskom analizom (TGA).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
KemijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-PZS-2019-02-2467 - Istraživanje utjecaja metalnih promotora rijetkih zemalja i stupnja uređenja na redoks svojstva sustava CeO2 - ZrO2 (SREMPOREPROCEZIS) (Đerđ, Igor, HRZZ - 2019-02) ( CroRIS)

Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju

Profili:

Avatar Url Jelena Kojčinović (mentor)

Avatar Url Dalibor Tatar (mentor)

Avatar Url Igor Đerđ (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.kemija.unios.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Ivanković, Ana
Sinteza čvrstih otopina na bazi cerija i cirkonija, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za kemiju, Osijek
Ivanković, A. (2020) 'Sinteza čvrstih otopina na bazi cerija i cirkonija', diplomski rad, preddiplomski, Odjel za kemiju, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivankovi\'{c}, Ana}, year = {2020}, pages = {43}, keywords = {cerijevi oksidi, spojevi dopirani s cirkonijem, termi\v{c}ka stabilnost, kataliti\v{c}ka svojstva}, title = {Sinteza \v{c}vrstih otopina na bazi cerija i cirkonija}, keyword = {cerijevi oksidi, spojevi dopirani s cirkonijem, termi\v{c}ka stabilnost, kataliti\v{c}ka svojstva}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivankovi\'{c}, Ana}, year = {2020}, pages = {43}, keywords = {cerium oxides, Zr- doped compounds, thermal stability, catalytic properties}, title = {Synthesis of ceria-zirconia solid solutions}, keyword = {cerium oxides, Zr- doped compounds, thermal stability, catalytic properties}, publisherplace = {Osijek} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font