Pregled bibliografske jedinice broj: 1082151
Utvrđivanje fenotipske različitosti sorti ozimog ječma u DUS ispitivanju
Utvrđivanje fenotipske različitosti sorti ozimog ječma u DUS ispitivanju // Zbornik sažetaka / Haramija, Josip (ur.).
Jakovlje: Hrvatsko agronomsko društvo, 2019. str. 45-46 (predavanje, recenziran, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 1082151 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utvrđivanje fenotipske različitosti sorti ozimog ječma u DUS ispitivanju
(Estimating phenotypic distinctness of winter barley varieties in DUS testing)
Autori
Ruskaj-Hrsan, Branka ; Rukavina, Ivana ; Šunjić, Krešimir ; Jukić, Goran ; Dugalić, Krunoslav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Zbornik sažetaka
/ Haramija, Josip - Jakovlje : Hrvatsko agronomsko društvo, 2019, 45-46
Skup
12. međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo
Mjesto i datum
Umag, Hrvatska, 06.11.2019. - 08.11.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Recenziran
Ključne riječi
ječam, sorte, DUS ispitivanja
(barley, varieties, DUS test)
Sažetak
Kako bi nova sorta bila upisana na sortnu listu RH i Zajednički katalog Zajednice (EU lista) mora prije svega zadovoljiti kriterije DUS ispitivanja ; različitost, ujednačenost i postojanost, te parametre u ispitivanju gospodarske vrijednosti. (VCU ispitivanja), te treba imati odgovarajuću denominaciju. U DUS ispitivanje uključene su nove sorte odnosno sorte kandidati, sorte referentne kolekcije kao i sorte primjeri. Sorta kandidat se uspoređuje sa ostalim sortama kandidatima i sortama u referentnoj kolekciji u svrhu utvrđivanja različitosti. Način DUS- ispitivanja novih biljnih sorti temelji se na vizualnom ocjenjivanju svojstava te na mjerenju određenih svojstava sorte. U DUS ispitivanju ekspresija kvalitativnih svojstava se promatra vizualno ili u slučaju kvantitativnih svojstava mjerenjem te slijedi pretvaranje u kvalitativnu ocjenu na osnovu skale. Za utvrđivanje fenotipske različitosti sorti nakon 1 godine DUS ispitivanja koristi se metoda GAIA, te se nakon analize sorte koju treba izravno upotrebiti u sjetvi pokusa naredne godine.
Izvorni jezik
Hrvatski