Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1082060

Kakvoća najzastupljenijih sorti soje u Republici Hrvatskoj


Jukić, Goran; Varnica, Ivan; Šunjić, Krešimir; Delić, Ivica; Cegur, Željka
Kakvoća najzastupljenijih sorti soje u Republici Hrvatskoj // Book of Abstracts / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 77-78 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 1082060 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća najzastupljenijih sorti soje u Republici Hrvatskoj
(The quality of the most common soybeans variety in Republic of Croatia)

Autori
Jukić, Goran ; Varnica, Ivan ; Šunjić, Krešimir ; Delić, Ivica ; Cegur, Željka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Book of Abstracts / Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 77-78

Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.02.2019. - 22.02.2019

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
soja, sorta, sadržaj ulja, sadržaj proteina
(soybean, variety, oil content, protein content)

Sažetak
Sortiment soje u Republici Hrvatskoj čine domaće i strane sorte u kojemu je tržišni udjel domaćeg sortimenta zastupljen sa 61, 0 %, a strani sa 39, 0 %. Tijekom 2018. godine u Republici Hrvatskoj proizvedeno je i deklarirano 9208 t sjemena 42 različite sorte soje. Površine pod merkantilnom sojom u stalnom su porastu. U 2018. godini soja je posijana na ukupno 85.000 ha, a za očekivati je zadržavanje ili blagi rast površina u narednim godinama, prvenstveno zbog visoke i stabilne otkupne cijene. Pokus je postavljen 2018. po slučajnom bloknom rasporedu (RCBD)u dvije repeticije, na površinama Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo u Osijeku (N45°31', E18°40') uz primjenu standardne agrotehnike za soju. U pokus je uključeno 10 sorata koje su najzastupljenije u Republici Hrvatskoj, a koje zauzimaju 73, 70 % ukupnih površina zasijanih sojom. Na temelju dobivenih podataka utvrđene su statistički opravdane razlike između sorata, za svojstvo sadržaja ulja i proteina. Najveći prosječni sadržaj ulja ostvarile su sorte 'Sonja' (22, 01 %), 'Lucija' (21, 90 %) i 'Tena' (21, 88 %) te između njih nisu utvrđene značajne razlike. Sorte koje su imale najveći prosječni sadržaj proteina su 'Zlata' (43, 00 %) i 'Merkur' (42, 18 %) između kojih također nisu utvrđene statistički značajne razlike. Dobiveni rezultati pokazuju da između ispitivanih sorti postoje genetske različitosti koje su se manifestirale u godini ispitivanja.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url GORAN JUKIĆ (autor)

Avatar Url IVAN VARNICA (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jukić, Goran; Varnica, Ivan; Šunjić, Krešimir; Delić, Ivica; Cegur, Željka
Kakvoća najzastupljenijih sorti soje u Republici Hrvatskoj // Book of Abstracts / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 77-78 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
Jukić, G., Varnica, I., Šunjić, K., Delić, I. & Cegur, Ž. (2019) Kakvoća najzastupljenijih sorti soje u Republici Hrvatskoj. U: Mioč, B. & Širić, I. (ur.)Book of Abstracts.
@article{article, author = {Juki\'{c}, Goran and Varnica, Ivan and \v{S}unji\'{c}, Kre\v{s}imir and Deli\'{c}, Ivica and Cegur, \v{Z}eljka}, year = {2019}, pages = {77-78}, keywords = {soja, sorta, sadr\v{z}aj ulja, sadr\v{z}aj proteina}, title = {Kakvo\'{c}a najzastupljenijih sorti soje u Republici Hrvatskoj}, keyword = {soja, sorta, sadr\v{z}aj ulja, sadr\v{z}aj proteina}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Juki\'{c}, Goran and Varnica, Ivan and \v{S}unji\'{c}, Kre\v{s}imir and Deli\'{c}, Ivica and Cegur, \v{Z}eljka}, year = {2019}, pages = {77-78}, keywords = {soybean, variety, oil content, protein content}, title = {The quality of the most common soybeans variety in Republic of Croatia}, keyword = {soybean, variety, oil content, protein content}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font