Pregled bibliografske jedinice broj: 1082060
Kakvoća najzastupljenijih sorti soje u Republici Hrvatskoj
Kakvoća najzastupljenijih sorti soje u Republici Hrvatskoj // Book of Abstracts / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 77-78 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 1082060 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća najzastupljenijih sorti soje u Republici
Hrvatskoj
(The quality of the most common soybeans
variety in Republic of Croatia)
Autori
Jukić, Goran ; Varnica, Ivan ; Šunjić, Krešimir ; Delić, Ivica ; Cegur, Željka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Book of Abstracts
/ Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 77-78
Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.02.2019. - 22.02.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
soja, sorta, sadržaj ulja, sadržaj proteina
(soybean, variety, oil content, protein content)
Sažetak
Sortiment soje u Republici Hrvatskoj čine domaće i strane sorte u kojemu je tržišni udjel domaćeg sortimenta zastupljen sa 61, 0 %, a strani sa 39, 0 %. Tijekom 2018. godine u Republici Hrvatskoj proizvedeno je i deklarirano 9208 t sjemena 42 različite sorte soje. Površine pod merkantilnom sojom u stalnom su porastu. U 2018. godini soja je posijana na ukupno 85.000 ha, a za očekivati je zadržavanje ili blagi rast površina u narednim godinama, prvenstveno zbog visoke i stabilne otkupne cijene. Pokus je postavljen 2018. po slučajnom bloknom rasporedu (RCBD)u dvije repeticije, na površinama Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo u Osijeku (N45°31', E18°40') uz primjenu standardne agrotehnike za soju. U pokus je uključeno 10 sorata koje su najzastupljenije u Republici Hrvatskoj, a koje zauzimaju 73, 70 % ukupnih površina zasijanih sojom. Na temelju dobivenih podataka utvrđene su statistički opravdane razlike između sorata, za svojstvo sadržaja ulja i proteina. Najveći prosječni sadržaj ulja ostvarile su sorte 'Sonja' (22, 01 %), 'Lucija' (21, 90 %) i 'Tena' (21, 88 %) te između njih nisu utvrđene značajne razlike. Sorte koje su imale najveći prosječni sadržaj proteina su 'Zlata' (43, 00 %) i 'Merkur' (42, 18 %) između kojih također nisu utvrđene statistički značajne razlike. Dobiveni rezultati pokazuju da između ispitivanih sorti postoje genetske različitosti koje su se manifestirale u godini ispitivanja.
Izvorni jezik
Hrvatski