Pregled bibliografske jedinice broj: 1082014
Funkcionalni napitci kod poremećaja metabolizma kravljeg mlijeka
Funkcionalni napitci kod poremećaja metabolizma kravljeg mlijeka // Proceedings of the 4th International Conference The Challenges of Today / Filiposki Oliver, Metodijeski Dejan, Zlatovic Dragan (ur.).
Šibenik: Veleučilište u Šibeniku, 2019. str. 239-248 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1082014 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Funkcionalni napitci kod poremećaja metabolizma
kravljeg mlijeka
(FUNCTIONAL DRINKS IN COW’S MILK METABOLISM
DISORDERS)
Autori
Gaćina, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings of the 4th International Conference The Challenges of Today
/ Filiposki Oliver, Metodijeski Dejan, Zlatovic Dragan - Šibenik : Veleučilište u Šibeniku, 2019, 239-248
ISBN
978-953-7566-46-3
Skup
4. međunarodna konferencija "Izazovi današnjice" = 4th International Conference "Challenges of Today" (COT 2019)
Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 10.10.2019. - 12.10.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
intolerancija na laktozu, alergija na kravlje mlijeko, alergija na proteine kravljeg mlijeka, alternativna životinjska mlijeka, alternativni biljni napitci
(lactose intolerance, cow’s milk allergy, cow’s milk protein allergy, alternative animal milk, alternative herbal „milk“)
Sažetak
Kravlje mlijeko je prirodan funkcionalni napitak za zdrave ljude prvenstveno kao glavni izvor kalcija u prehrani koji je esencijalan za normalan rast i razvoj i homeostazu koštanog sustava. Glavni poremećaji metabolizma kravljeg mlijeka jesu intolerancija na laktozu, alergija na kravlje mlijeko i alergija na proteine kravljeg mlijeka. Intolerancija na laktozu predstavlja poremećaj nemogućnosti metaboliziranja mliječnog disaharida laktoze. Alergija na kravlje mlijeko i alergija na proteine kravljeg mlijeka spada u alergije tipa I koju karakterizira nagla pojava simptoma unutar par sekunda ili minuta nakon konzumacije kravljeg mlijeka. Funkcionalni napitci su po definiciji napitci koji imaju znanstveno dokazani pozitivan učinak na zdravlje ljudi. Kod intolerancije na laktozu funkcionalnost zamjene za kravlje mlijeko predstavljaju svi oni napitci koji sadrže ili smanjeni udio laktoze (kravlje mlijeko bez laktoze, fermentirani mliječni proizvodi od kravljeg mlijeka) ili je uopće ne sadrže (biljna „mlijeka“). Zamjene za kravlje mlijeko za populaciju koja ima alergiju na kravlje mlijeko i alergiju na proteine kravljeg mlijeka prvenstveno mlijeka drugih životinja (ovčje , kozje, magareće, kobilje i devino mlijeko).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam, Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)