Pregled bibliografske jedinice broj: 1082008
Međuzavisnost komponenti prinosa i kvalitete zrna soje
Međuzavisnost komponenti prinosa i kvalitete zrna soje // Book of Abstract / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 95-96 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 1082008 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Međuzavisnost komponenti prinosa i kvalitete zrna soje
(The interdependence of yield components and
the quality of soybean grain)
Autori
Varnica, Ivan ; Čupić, Tihomir ; Jukić, Goran ; Šunjić, Krešimir ; Delić, Ivica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Book of Abstract
/ Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 95-96
Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.02.2019. - 22.02.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
soja, komponente prinosa, kvaliteta, međuzavisnost
(soybean, yield components, quality, interdependence)
Sažetak
U poljskim pokusima tijekom dvije godine je ispitivana varijabilnost i međuzavisnost osnovnih komponenti prinosa i kvaliteta zrna soje. U istraživanja je bilo uključeno 74 kultivara soje različitih grupa zriobe (000 do II) koje se koriste u komercijalnoj proizvodnji diljem Europe. Istraživanja su rađena po biljkama te je utvrđena varijabilnost i prosječne vrijednosti za svojstva visine biljke, broj mahuna, broj zrna masa zrna, zrna po mahuni, masa 1000 zrna, broj dana od nicanja do cvatnje, broj dana od nicanja do zriobe te udio proteina i udio ulja. Analizom varijance utvrđene su statistički opravdana razlike za sva istraživana svojstva između kultivara te kultivara i godina na nivou značajnosti (p<0, 01). Istraživanja su pokazala da su masa zrna po biljci i broj zrna po biljci najviše varirali (10, 70 i 9, 67 %), dok je broj dana od nicanja do zriobe najmanje varirao (0, 13 %). Utjecaj okoline imao je najveći utjecaj na komponente prinosa dok je najmanje utjecao na svojstva kvalitete zrna soje. Stoga se na osnovu analiziranih svojstava može pretpostaviti da su rane komponente prinosa (broj mahuna i broj zrna po biljci) jače pod utjecajem okoline od kasnih komponenti (broj zrna po mahuni i masa 1000 zrna) te svojstava kvalitete. Korelacije između analiziranih svojstava ukazuju da se veći prinosi po biljci postižu sa većim brojem mahuna i zrna po biljci. S povećanjem udjela ulja smanjuje se udio proteina u zrnu soje. Ostvareni rezultati u značajnoj mjeri mogu poslužiti kao osnova za daljnji rad na unapređenju proizvodnje te izbjegavanja stresnih uvjeta u kritičnim fazama razvoja različitim agrotehničkim zahvatima.
Izvorni jezik
Hrvatski