Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1081485

Istraživanje utjecaja palmitinske kiseline na svojstva valovite faze fosfokolinskih lipida razlikovno-pretražnom kalorimetrijom


Momčilov, Marina
Istraživanje utjecaja palmitinske kiseline na svojstva valovite faze fosfokolinskih lipida razlikovno-pretražnom kalorimetrijom, 2020., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1081485 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Istraživanje utjecaja palmitinske kiseline na svojstva valovite faze fosfokolinskih lipida razlikovno-pretražnom kalorimetrijom
(Investigation of palmitic acid impact on the properties of phosphocholine lipids ripple phase by differential scanning calorimetry)

Autori
Momčilov, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2020

Stranica
27

Mentor
Bakarić, Danijela

Neposredni voditelj
Crnolatac, Ivo

Ključne riječi
1, 2-dipalmitoil-sn-glicero-3-fosfokolin ; palmitinska kiselina ; fazni prijelaz ; DSC ; valovita faza
(1, 2-dipalmitoyl-sn-glycero-3-phosphocholine ; palmitic acid ; phase transition ; DSC ; ripple phase)

Sažetak
Najznačajnije faze lamelarnih struktura načinjenih od glicerofosfolipida su faze gela (čvrsta uređena faza) i fluida (tekuća neuređena faza). Temperaturom izazvani prijelaz iz gel- faze u fluidnu fazu posljedično se naziva glavnim faznim prijelazom i događa se pri temperaturi mekšanja (Tm). Pojedini lipidi se mogu naći i u fazi svojstvenoj po valovitoj površini koja je posljedica promjene u lipidnom uređenju i zakrivljenosti membrane. Spomenuta faza se javlja pri temperaturi pretprijelaza (Tp) koja se najčešće nalazi nekoliko stupnjeva ispod Tm. Standardna tehnika za određivanje temperature faznog prijelaza je razlikovno-pretražna kalorimetrija koja je u ovom diplomskom radu korištena za karakterizaciju valovite faze lipidnih dvosloja načinjenih od 1, 2-dipalmitoil- sn-glicero-3-fosfokolina. Promjene u valovitoj strukturi izazvane su promjenom pH-vrijednosti hidratacijskog medija te dodatkom male količine palmitinske kiseline jednake duljine lanca kao i lipidi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2019-04-3804 - Prijenos tvari kroz biološke membrane potpomognut proteinima (ProtBioMemb) (Vazdar, Mario, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)

Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivo Crnolatac (mentor)

Avatar Url Danijela Bakarić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Momčilov, Marina
Istraživanje utjecaja palmitinske kiseline na svojstva valovite faze fosfokolinskih lipida razlikovno-pretražnom kalorimetrijom, 2020., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Momčilov, M. (2020) 'Istraživanje utjecaja palmitinske kiseline na svojstva valovite faze fosfokolinskih lipida razlikovno-pretražnom kalorimetrijom', diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mom\v{c}ilov, Marina}, year = {2020}, pages = {27}, keywords = {1, 2-dipalmitoil-sn-glicero-3-fosfokolin, palmitinska kiselina, fazni prijelaz, DSC, valovita faza}, title = {Istra\v{z}ivanje utjecaja palmitinske kiseline na svojstva valovite faze fosfokolinskih lipida razlikovno-pretra\v{z}nom kalorimetrijom}, keyword = {1, 2-dipalmitoil-sn-glicero-3-fosfokolin, palmitinska kiselina, fazni prijelaz, DSC, valovita faza}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mom\v{c}ilov, Marina}, year = {2020}, pages = {27}, keywords = {1, 2-dipalmitoyl-sn-glycero-3-phosphocholine, palmitic acid, phase transition, DSC, ripple phase}, title = {Investigation of palmitic acid impact on the properties of phosphocholine lipids ripple phase by differential scanning calorimetry}, keyword = {1, 2-dipalmitoyl-sn-glycero-3-phosphocholine, palmitic acid, phase transition, DSC, ripple phase}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font