Pregled bibliografske jedinice broj: 1081485
Istraživanje utjecaja palmitinske kiseline na svojstva valovite faze fosfokolinskih lipida razlikovno-pretražnom kalorimetrijom
Istraživanje utjecaja palmitinske kiseline na svojstva valovite faze fosfokolinskih lipida razlikovno-pretražnom kalorimetrijom, 2020., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1081485 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Istraživanje utjecaja palmitinske kiseline na
svojstva valovite faze fosfokolinskih lipida
razlikovno-pretražnom kalorimetrijom
(Investigation of palmitic acid impact on the
properties of phosphocholine lipids ripple phase
by differential scanning calorimetry)
Autori
Momčilov, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2020
Stranica
27
Mentor
Bakarić, Danijela
Neposredni voditelj
Crnolatac, Ivo
Ključne riječi
1, 2-dipalmitoil-sn-glicero-3-fosfokolin ; palmitinska kiselina ; fazni prijelaz ; DSC ; valovita faza
(1, 2-dipalmitoyl-sn-glycero-3-phosphocholine ; palmitic acid ; phase transition ; DSC ; ripple phase)
Sažetak
Najznačajnije faze lamelarnih struktura načinjenih od glicerofosfolipida su faze gela (čvrsta uređena faza) i fluida (tekuća neuređena faza). Temperaturom izazvani prijelaz iz gel- faze u fluidnu fazu posljedično se naziva glavnim faznim prijelazom i događa se pri temperaturi mekšanja (Tm). Pojedini lipidi se mogu naći i u fazi svojstvenoj po valovitoj površini koja je posljedica promjene u lipidnom uređenju i zakrivljenosti membrane. Spomenuta faza se javlja pri temperaturi pretprijelaza (Tp) koja se najčešće nalazi nekoliko stupnjeva ispod Tm. Standardna tehnika za određivanje temperature faznog prijelaza je razlikovno-pretražna kalorimetrija koja je u ovom diplomskom radu korištena za karakterizaciju valovite faze lipidnih dvosloja načinjenih od 1, 2-dipalmitoil- sn-glicero-3-fosfokolina. Promjene u valovitoj strukturi izazvane su promjenom pH-vrijednosti hidratacijskog medija te dodatkom male količine palmitinske kiseline jednake duljine lanca kao i lipidi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2019-04-3804 - Prijenos tvari kroz biološke membrane potpomognut proteinima (ProtBioMemb) (Vazdar, Mario, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb