Pregled bibliografske jedinice broj: 1080873
Nutritivna vrijednost krumpira i njegov utjecaj na ljudsko zdravlje
Nutritivna vrijednost krumpira i njegov utjecaj na ljudsko zdravlje // Glasnik zaštite bilja, 42 (2019), 6; 20-28 doi:10.31727/gzb.42.6.4 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 1080873 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivna vrijednost krumpira i njegov utjecaj na ljudsko zdravlje
(Potato's Nutritional Value and its impact on human health)
Autori
Čošić, Zrinka ; Repajić, Maja ; Pelaić, Zdenka ; Pedisić, Sandra ; Levaj, Branka
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 42
(2019), 6;
20-28
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
krumpir ; nutritivni sastojci ; prerada ; fitokemikalije ; zdravlje
(potato ; nutritional ingredients ; processing ; phytochemicals ; health)
Sažetak
Budući da svjetska populacija raste, FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda) smatra krumpir važnom namirnicom koja bi mogla imati glavnu ulogu kao osnovna hrana sadašnjih i budućih generacija. Krumpir ima veliku važnost u prehrani ljudi iz više razloga: jednostavan način uzgoja, visoki prinosi i potrošnja, prihvatljiva cijena, jednostavni i različiti načini pripreme. Kako se krumpir konzumira u većim količinama, male razlike u nutritivnim sastojcima krumpira imaju velik utjecaj na zdravlje stanovništva. Krumpir je hrana bogata ugljikohidratima (škrobom), dok je udio proteina u krumpiru vrlo nizak, no ima izvrsnu biološku vrijednost od 90 do 100 (u odnosu na referentnu vrijednost proteina jaja koja je 100). Krumpir sadrži vitamin C te neke od vitamina B skupine. Nadalje, jedan je od najpristupačnijih izvora minerala kalija i to u količini koja je značajno veća u usporedbi s namirnicama koje su identificirane kao glavni izvori kalija, poput brokule, banane i naranče. Krumpir sadrži i razne fitonutrijente koji imaju antioksidacijsko djelovanje. Među te važne spojeve koji djeluju na smanjenje slobodnih radikala i time doprinose zdravlju pripadaju fenolne kiseline poput klorogenske i kafeinske, flavonoidi, karotenoidi te mnogi drugi. Kora krumpira sadrži značajnu količinu dijetetskih vlakana. Osim hranjivih sastojaka, gomolji krumpira sadrže i neke nepoželjne tvari, antinutrijente, poput glikoalkaloida solanina i hakonina, ali u zdravim konzumnim krumpirima se nalaze u količinama daleko ispod maksimalno dozvoljenih vrijednosti. Stoga, ovaj rad sažima podatke samo o nutritivnim svojstvima krumpira i njihovom utjecaju na zdravlje ljudi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-5343 - Inovativne tehnike u minimalnoj preradi krumpira (Solanum tuberosum) i njegova zdravstvena ispravnost nakon pripreme (IMPROvePOTATO) (Levaj, Branka, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Sandra Pedisić
(autor)
Zdenka Pelaić
(autor)
Branka Levaj
(autor)
Maja Repajić
(autor)
Zrinka Čošić
(autor)