Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1080873

Nutritivna vrijednost krumpira i njegov utjecaj na ljudsko zdravlje


Čošić, Zrinka; Repajić, Maja; Pelaić, Zdenka; Pedisić, Sandra; Levaj, Branka
Nutritivna vrijednost krumpira i njegov utjecaj na ljudsko zdravlje // Glasnik zaštite bilja, 42 (2019), 6; 20-28 doi:10.31727/gzb.42.6.4 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 1080873 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nutritivna vrijednost krumpira i njegov utjecaj na ljudsko zdravlje
(Potato's Nutritional Value and its impact on human health)

Autori
Čošić, Zrinka ; Repajić, Maja ; Pelaić, Zdenka ; Pedisić, Sandra ; Levaj, Branka

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 42 (2019), 6; 20-28

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
krumpir ; nutritivni sastojci ; prerada ; fitokemikalije ; zdravlje
(potato ; nutritional ingredients ; processing ; phytochemicals ; health)

Sažetak
Budući da svjetska populacija raste, FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda) smatra krumpir važnom namirnicom koja bi mogla imati glavnu ulogu kao osnovna hrana sadašnjih i budućih generacija. Krumpir ima veliku važnost u prehrani ljudi iz više razloga: jednostavan način uzgoja, visoki prinosi i potrošnja, prihvatljiva cijena, jednostavni i različiti načini pripreme. Kako se krumpir konzumira u većim količinama, male razlike u nutritivnim sastojcima krumpira imaju velik utjecaj na zdravlje stanovništva. Krumpir je hrana bogata ugljikohidratima (škrobom), dok je udio proteina u krumpiru vrlo nizak, no ima izvrsnu biološku vrijednost od 90 do 100 (u odnosu na referentnu vrijednost proteina jaja koja je 100). Krumpir sadrži vitamin C te neke od vitamina B skupine. Nadalje, jedan je od najpristupačnijih izvora minerala kalija i to u količini koja je značajno veća u usporedbi s namirnicama koje su identificirane kao glavni izvori kalija, poput brokule, banane i naranče. Krumpir sadrži i razne fitonutrijente koji imaju antioksidacijsko djelovanje. Među te važne spojeve koji djeluju na smanjenje slobodnih radikala i time doprinose zdravlju pripadaju fenolne kiseline poput klorogenske i kafeinske, flavonoidi, karotenoidi te mnogi drugi. Kora krumpira sadrži značajnu količinu dijetetskih vlakana. Osim hranjivih sastojaka, gomolji krumpira sadrže i neke nepoželjne tvari, antinutrijente, poput glikoalkaloida solanina i hakonina, ali u zdravim konzumnim krumpirima se nalaze u količinama daleko ispod maksimalno dozvoljenih vrijednosti. Stoga, ovaj rad sažima podatke samo o nutritivnim svojstvima krumpira i njihovom utjecaju na zdravlje ljudi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-5343 - Inovativne tehnike u minimalnoj preradi krumpira (Solanum tuberosum) i njegova zdravstvena ispravnost nakon pripreme (IMPROvePOTATO) (Levaj, Branka, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sandra Pedisić (autor)

Avatar Url Zdenka Pelaić (autor)

Avatar Url Branka Levaj (autor)

Avatar Url Maja Repajić (autor)

Avatar Url Zrinka Čošić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi

Citiraj ovu publikaciju:

Čošić, Zrinka; Repajić, Maja; Pelaić, Zdenka; Pedisić, Sandra; Levaj, Branka
Nutritivna vrijednost krumpira i njegov utjecaj na ljudsko zdravlje // Glasnik zaštite bilja, 42 (2019), 6; 20-28 doi:10.31727/gzb.42.6.4 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Čošić, Z., Repajić, M., Pelaić, Z., Pedisić, S. & Levaj, B. (2019) Nutritivna vrijednost krumpira i njegov utjecaj na ljudsko zdravlje. Glasnik zaštite bilja, 42 (6), 20-28 doi:10.31727/gzb.42.6.4.
@article{article, author = {\v{C}o\v{s}i\'{c}, Zrinka and Repaji\'{c}, Maja and Pelai\'{c}, Zdenka and Pedisi\'{c}, Sandra and Levaj, Branka}, year = {2019}, pages = {20-28}, DOI = {10.31727/gzb.42.6.4}, keywords = {krumpir, nutritivni sastojci, prerada, fitokemikalije, zdravlje}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, doi = {10.31727/gzb.42.6.4}, volume = {42}, number = {6}, issn = {0350-9664}, title = {Nutritivna vrijednost krumpira i njegov utjecaj na ljudsko zdravlje}, keyword = {krumpir, nutritivni sastojci, prerada, fitokemikalije, zdravlje} }
@article{article, author = {\v{C}o\v{s}i\'{c}, Zrinka and Repaji\'{c}, Maja and Pelai\'{c}, Zdenka and Pedisi\'{c}, Sandra and Levaj, Branka}, year = {2019}, pages = {20-28}, DOI = {10.31727/gzb.42.6.4}, keywords = {potato, nutritional ingredients, processing, phytochemicals, health}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, doi = {10.31727/gzb.42.6.4}, volume = {42}, number = {6}, issn = {0350-9664}, title = {Potato's Nutritional Value and its impact on human health}, keyword = {potato, nutritional ingredients, processing, phytochemicals, health} }

Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font