Pregled bibliografske jedinice broj: 1080830
Osjetljivost sorti trešnje na raspucavanje
Osjetljivost sorti trešnje na raspucavanje, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1080830 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Osjetljivost sorti trešnje na raspucavanje
(Susceptibility of cherry cultivars to cracking)
Autori
Petrić, Marin
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2020
Stranica
36
Mentor
Fruk, Goran
Ključne riječi
abiotic and biotic factors, qualitative parameters, cherry, resistance
Sažetak
Trešnja je gospodarski značajna kultura na području Mediterana. Zbog utjecaja biotskih i abiotskih čimbenika osjetljiva je na raspucavanju ploda. Problematika pucanja plodova trešnje jedan je od glavnih problema u proizvodnji trešnje. U ovom istraživanju prikazani su rezultati istraživanja raspucavanja plodova kod 17 sorti trešnje uzgajanih na lokaciji Ninski Stanovi u sjevernoj Dalmaciji. U istraživanju su praćeni kvalitativni parametri (tvrdoća, šećeri, kiseline, omjer kiselina i šećera , promjer). Praćenje raspucavanja provedeno je u svibnju i lipnju 2019. godine. Iz dobivenih rezultata vidljivo je da različite sorte različito reagiraju na raspucavanje plodova ovisno o više kvalitativnih parametara. Sorta 'Volovsko Srce' pokazala se kao najotpornija sorta sa 6% raspucalih plodova dok je 'Early Biggi' sa 72% imao najviše raspucalih plodova. Omjer tvrdoće ploda kreće u rasponu od 1, 09 do 2, 82 kg cm-2. Najveći promjer ploda, postotak šećera i ukupnih kiselina utvrđen je kod sorte 'Sweet Valina'. Na osnovi dobivenih rezultata ne može se tvrditi da će sorte koje su u istraživanju istraživane tekuće godine prošle bez pucanja plodova biti otporne na pucanje i sljedeće godine, a još manje može biti sigurno da će to biti i u nekom drugom uzgojnom području pa zbog toga bi trevalo nastaviti istraživanja i u narednim godinama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)