Pregled bibliografske jedinice broj: 1080711
Barijerna i mehanička svojstva jestivih filmova od kitozana s dodanim ekstraktom sjemenki grožđa
Barijerna i mehanička svojstva jestivih filmova od kitozana s dodanim ekstraktom sjemenki grožđa, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1080711 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Barijerna i mehanička svojstva jestivih filmova od
kitozana s dodanim ekstraktom sjemenki grožđa
(Barrier and mechanical properties of chitosan films
with grape seed extract)
Autori
Buljan, Josipa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2020
Stranica
52
Mentor
Ščetar, Mario
Neposredni voditelj
Kurek, Mia
Ključne riječi
jestivi filmovi, kitozan, ekstrakt sjemenki grožđa, barijerna i mehanička svojstva
(edible films, chitosan, grape seeds extracts, barrier and mechanical properties)
Sažetak
Produkti otpada hrane kao što su sjemenke grožđa koje su tada još uvijek bogate vrijednim antioksidacijskim spojevima, mogu se primijeniti za proizvodnju novih funkcionalnih proizvoda čime se poboljšava njihova kvaliteta. Cilj ovog istraživanja je optimizacija formulacije jestivih filmova proizvedenih od kitozana (CS) i ekstrakta sjemenki grožđa (GSE) koji je odabran zbog visokog fenolnog sadržaja. Promatran je utjecaj koncentracije kitozana (2, 2, 5 i 3 % m/v) i prisutnost GSE (0, 3 % m/v) na boju, debljinu, topljivost, sadržaj vlage, mehanička i barijerna svojstva. Prisutnost ekstrakta značajno je promijenila parametre boje L*, a* i b*. Vrijednost L* se smanjila dok se a* povećala što ukazuje na crvenkastu boju filma zbog prisutnosti antocijana u ekstraktu sjemenki grožđa. Filmovi s dodanim ekstraktom bili su propusniji na kisik i vodenu paru od filmova koji su sadržavali samo kitozan. Kitozanski filmovi bili su elastičniji od filmova s dodanim ekstraktom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb