Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1080711

Barijerna i mehanička svojstva jestivih filmova od kitozana s dodanim ekstraktom sjemenki grožđa


Buljan, Josipa
Barijerna i mehanička svojstva jestivih filmova od kitozana s dodanim ekstraktom sjemenki grožđa, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1080711 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Barijerna i mehanička svojstva jestivih filmova od kitozana s dodanim ekstraktom sjemenki grožđa
(Barrier and mechanical properties of chitosan films with grape seed extract)

Autori
Buljan, Josipa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.09

Godina
2020

Stranica
52

Mentor
Ščetar, Mario

Neposredni voditelj
Kurek, Mia

Ključne riječi
jestivi filmovi, kitozan, ekstrakt sjemenki grožđa, barijerna i mehanička svojstva
(edible films, chitosan, grape seeds extracts, barrier and mechanical properties)

Sažetak
Produkti otpada hrane kao što su sjemenke grožđa koje su tada još uvijek bogate vrijednim antioksidacijskim spojevima, mogu se primijeniti za proizvodnju novih funkcionalnih proizvoda čime se poboljšava njihova kvaliteta. Cilj ovog istraživanja je optimizacija formulacije jestivih filmova proizvedenih od kitozana (CS) i ekstrakta sjemenki grožđa (GSE) koji je odabran zbog visokog fenolnog sadržaja. Promatran je utjecaj koncentracije kitozana (2, 2, 5 i 3 % m/v) i prisutnost GSE (0, 3 % m/v) na boju, debljinu, topljivost, sadržaj vlage, mehanička i barijerna svojstva. Prisutnost ekstrakta značajno je promijenila parametre boje L*, a* i b*. Vrijednost L* se smanjila dok se a* povećala što ukazuje na crvenkastu boju filma zbog prisutnosti antocijana u ekstraktu sjemenki grožđa. Filmovi s dodanim ekstraktom bili su propusniji na kisik i vodenu paru od filmova koji su sadržavali samo kitozan. Kitozanski filmovi bili su elastičniji od filmova s dodanim ekstraktom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mia Kurek (mentor)

Avatar Url Mario Ščetar (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Buljan, Josipa
Barijerna i mehanička svojstva jestivih filmova od kitozana s dodanim ekstraktom sjemenki grožđa, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Buljan, J. (2020) 'Barijerna i mehanička svojstva jestivih filmova od kitozana s dodanim ekstraktom sjemenki grožđa', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Buljan, Josipa}, year = {2020}, pages = {52}, keywords = {jestivi filmovi, kitozan, ekstrakt sjemenki gro\v{z}\dja, barijerna i mehani\v{c}ka svojstva}, title = {Barijerna i mehani\v{c}ka svojstva jestivih filmova od kitozana s dodanim ekstraktom sjemenki gro\v{z}\dja}, keyword = {jestivi filmovi, kitozan, ekstrakt sjemenki gro\v{z}\dja, barijerna i mehani\v{c}ka svojstva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Buljan, Josipa}, year = {2020}, pages = {52}, keywords = {edible films, chitosan, grape seeds extracts, barrier and mechanical properties}, title = {Barrier and mechanical properties of chitosan films with grape seed extract}, keyword = {edible films, chitosan, grape seeds extracts, barrier and mechanical properties}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font