Pregled bibliografske jedinice broj: 1080670
Trava iva (Teucrium montanum L.) - ekstrakcija bioaktivnih spojeva, inkapsulacija liposomima i formulacija funkcionalnih napitaka
Trava iva (Teucrium montanum L.) - ekstrakcija bioaktivnih spojeva, inkapsulacija liposomima i formulacija funkcionalnih napitaka, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1080670 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Trava iva (Teucrium montanum L.) - ekstrakcija bioaktivnih
spojeva, inkapsulacija liposomima i formulacija
funkcionalnih napitaka
(Mountain germander (Teucrium montanum L.) –
extraction of bioactive compounds, encapsulation in liposomes and
formulation of functional drinks)
Autori
Vugrinec, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.09
Godina
2020
Stranica
85
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Šeremet, Danijela
Ključne riječi
ekstrakcija ; funkcionalni napitci ; liposomi ; polifenolni spojevi ; trava iva
(extraction ; functional drinks ; liposomes ; mountain germander ; polyphenols)
Sažetak
Iako biljni polifenoli posjeduju brojne biološke učinke, zbog niske stabilnosti i bioraspoloživosti njihova primjena u hrani je ograničena. Stoga posljednjih godina raste interes znanosti i prehrambene industrije za razvojem učinkovitih i pouzdanih tehnika ekstrakcije i inkapsulacije bioaktivnih spojeva. Cilj ovog rada bio je usporediti učinkovitost konvencionalnih tehnika ekstrakcije uključujući infuziju, dekokciju i maceraciju s inovativnim tehnikama primjenom visokog hidrostatskog tlaka, subkritične vode i mikrovalova u ekstrakciji polifenolnih spojeva trave ive (Teucrium montanum L.) nakon čega je polifenolima najbogatiji ekstrakt inkapsuliran liposomima u svrhu formuliranja funkcionalnih napitaka kave. Dobivenim ekstraktima određeni su prinos ekstrakcije, udjel ukupnih polifenola te antioksidacijski kapacitet ABTS i DPPH metodama. Inkapsulacija polifenolnog ekstrakta provedena je liposomima s različitim omjerom ekstrakta i fosfolipida, 1:5, 1:10 i 1:20. Formiranim česticama ispitane su fizikalno- kemijske karakteristike te inkapsulacijska i antioksidacijska učinkovitost. Liposomi najboljih svojstava obloženi su slojem pektina ili alginata te je istima obogaćen napitak kave i tijekom četiri tjedna praćen je profil otpuštanja pojedinih polifenola. Konvencionalnim tehnikama dobiveni su ekstrakti s višim ekstrakcijskim prinosima u odnosu na inovativne, pri čemu je infuzijom ekstrahirano najviše ukupnih polifenola (41, 13 mg EGK g-1 s. t. uzorka), od čega je čak 35, 93 % činio ehinakozid. Liposomi pripremljeni s većim udjelom fosfolipida (1:20), pokazali su najviši stupanj inkapsulacijske učinkovitosti za oba najzastupljenija polifenolna spoja trave ive, ehinakozid (68, 27 %) i verbaskozid (80, 60 %). Isti sustav pokazao je niske vrijednosti TBARS testa što ukazuje na visoki antioksidacijski potencijal inkapsuliranih spojeva u inhibiciji lipidne peroksidacije. Oblaganjem liposoma polimerima pospješilo se zadržavanje polifenolnih spojeva unutar strukture liposoma, pri čemu su liposomi obloženi alginatom pokazali sporiji profil otpuštanja polifenolnih spojeva u kavu u vremenskom periodu od četiri tjedna u odnosu na liposome obložene pektinom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2019-04-5879 - Formuliranje inkapsuliranih sustava bioaktivnih sastojaka tradicionalnih biljnih vrsta: trave ive i dobričice namijenjenih razvoju inovativnih funkcionalnih prehrambenih proizvoda (FUNCBIOCAP) (Komes, Draženka, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb