Pregled bibliografske jedinice broj: 1080650
Inicijalna procjena powerliftera i utjecaj edukacije na promjenu kvalitete prehrane primjenom DQI-i indeksa
Inicijalna procjena powerliftera i utjecaj edukacije na promjenu kvalitete prehrane primjenom DQI-i indeksa, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1080650 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Inicijalna procjena powerliftera i utjecaj edukacije na promjenu kvalitete prehrane primjenom DQI-i indeksa
(Initial assessment of powerlifters and the influence of education on the diet quality change estimated by DQI-I)
Autori
Prižmić, Karlo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.09
Godina
2020
Stranica
57
Mentor
Šatalić, Zvonimir
Ključne riječi
dnevnik prehrane, internacionalni indeks kvalitete prehrane, powerlifting
(food diary, the Diet Quality Index - International, powerlifting)
Sažetak
Powerlifting je sport relativne i apsolutne jakosti u kojem natjecatelji kroz svoj godišnji ciklus izmjenjuju različite periode priprema, a isti bi trebali biti popraćeni adekvatnom sportskom prehranom. U ovom radu napravljena je inicijalna procjena powerliftera (5 muškaraca i 5 žena u dobi od 19 do 35 godina, raspona indeksa tjelesne mase od 20, 20 do 32, 11 kgm-2) koja je uključivala dijetetičku metodu dnevnika prehrane uz vaganje s vođenjem dnevnika tjelesne aktivnosti. Prikupljenim podacima dobiven je uvid u energetsku ravnotežu i unos nutrijenata (proteina, ugljikohidrata, masti, željeza, kalcija i vitamina C), dok je sveukupna kvaliteta prehrane procijenjena pomoću internacionalnog indeksa kvalitete prehrane (DQI-I). Znanje o sportskoj prehrani ispitanika procijenjeno je modificiranim prethodno razvijenim upitnikom za ovakve svrhe, a na temelju svih prikupljenih podataka provedena je individualna edukacija ispitanika što je rezultiralo poboljšanjem kvalitete prehrane tj. povećanjem broja bodova DQI-I-a u prosjeku s 55, 26 ± 7, 07 na 59, 88 ± 9, 17.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Zvonimir Šatalić
(mentor)