Pregled bibliografske jedinice broj: 1080596
Dobre i loše masti
Dobre i loše masti, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Split
CROSBI ID: 1080596 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dobre i loše masti
(Good and bad fats)
Autori
Tokić, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Split
Datum
24.09
Godina
2020
Stranica
20
Mentor
Odžak, Renata
Ključne riječi
masti, masne kiseline, esencijalne masne kiseline, omega-3
(fats, fatty acids, essential fatty acids, omega-3)
Sažetak
Masti predstavljaju koncentrirani izvor energije te služe kao izvor esencijalnih masnih kiselina. Po strukturi, masti su esteri masnih kiselina i alkohola glicerola. Masne kiseline se mogu podijeliti u četiri glavne skupine: zasićene, mononezasićene, polinezasićene i trans masti. Zasićene i trans masne kiseline su „loše masti“ i uzrokuju povećanje LDL-a i smanjenje HDL-a. „Dobre masti“, u koje spadaju mono i polinezasićene masne kiseline, od kojih se ističu ω-3 masne kiseline, snižavaju LDL te protektivno djeluju na kardiovaskularni sustav. U radu su opisane kemijske strukture i vrste masnih kiselina, njihovo djelovanje na zdravlje te prisutnost u hrani.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija