Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1080596

Dobre i loše masti


Tokić, Josip
Dobre i loše masti, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Split


CROSBI ID: 1080596 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Dobre i loše masti
(Good and bad fats)

Autori
Tokić, Josip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Split

Datum
24.09

Godina
2020

Stranica
20

Mentor
Odžak, Renata

Ključne riječi
masti, masne kiseline, esencijalne masne kiseline, omega-3
(fats, fatty acids, essential fatty acids, omega-3)

Sažetak
Masti predstavljaju koncentrirani izvor energije te služe kao izvor esencijalnih masnih kiselina. Po strukturi, masti su esteri masnih kiselina i alkohola glicerola. Masne kiseline se mogu podijeliti u četiri glavne skupine: zasićene, mononezasićene, polinezasićene i trans masti. Zasićene i trans masne kiseline su „loše masti“ i uzrokuju povećanje LDL-a i smanjenje HDL-a. „Dobre masti“, u koje spadaju mono i polinezasićene masne kiseline, od kojih se ističu ω-3 masne kiseline, snižavaju LDL te protektivno djeluju na kardiovaskularni sustav. U radu su opisane kemijske strukture i vrste masnih kiselina, njihovo djelovanje na zdravlje te prisutnost u hrani.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Renata Odžak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tokić, Josip
Dobre i loše masti, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Split
Tokić, J. (2020) 'Dobre i loše masti', diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Toki\'{c}, Josip}, year = {2020}, pages = {20}, keywords = {masti, masne kiseline, esencijalne masne kiseline, omega-3}, title = {Dobre i lo\v{s}e masti}, keyword = {masti, masne kiseline, esencijalne masne kiseline, omega-3}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Toki\'{c}, Josip}, year = {2020}, pages = {20}, keywords = {fats, fatty acids, essential fatty acids, omega-3}, title = {Good and bad fats}, keyword = {fats, fatty acids, essential fatty acids, omega-3}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font