Pregled bibliografske jedinice broj: 1080589
Polifenoli-važni antioksidansi u prehrani
Polifenoli-važni antioksidansi u prehrani, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Split
CROSBI ID: 1080589 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Polifenoli-važni antioksidansi u prehrani
(Polyphenols - important antioxidants in diet)
Autori
Cigić, Filip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Split
Datum
23.07
Godina
2020
Stranica
26
Mentor
Odžak, Renata
Ključne riječi
polifenoli, flavanoidi, antioksidansi, apsorpcija
(polyphenols, flavonoids, antioxidant, absorption)
Sažetak
Polifenoli su sekundarni biljni metaboliti koji prvenstveno biljci služe u obrani od patogena i UV-zračenja. U prirodi postoji više od 8000 polifenolnih spojeva od kojih su flavanoidi najbrojnija skupina. Upravo zbog široke rasprostranjenosti značajno su prisutni u ljudskoj prehrani. Njihovo najvažnije svojstvo je to što djeluju na slobodne radikale, štiteći tako stanice od raznih oksidacijskih oštećenja. Osim antioksidacijskog djelovanja, polifenoli imaju značajnu ulogu u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti, raka te neurodegenerativnih bolesti. U radu je opisana kemijska struktura polifenola, apsorpcija, antioksidacijsko djelovanje te njihova prisutnost u pojedinim namirnicama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija