Pregled bibliografske jedinice broj: 1080586
Karotenoidi u hrani
Karotenoidi u hrani, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Split
CROSBI ID: 1080586 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karotenoidi u hrani
(Carotenoids in food)
Autori
Juričić, Josipa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Split
Datum
23.07
Godina
2020
Stranica
27
Mentor
Odžak, Renata
Ključne riječi
karotenoidi, vitamin A, antioksidansi
(carotenoids, vitamin A, antioxidants)
Sažetak
Karotenoidi su lipofilni pigmenti odgovorni za crvenu, narančastu i žutu boju voća i povrća. U prirodi postoje karotenoidi različite kemijske strukture, no svima je zajednički polienski lanac s višestrukim konjugiranim dvostrukim vezama. Imaju brojne biološke funkcije od kojih su najvažnije pretvorba u vitamin A, antioksidativno te fotoprotektivno djelovanje. Ističu se i po brojnim blagotvornim učincima na zdravlje. U radu je opisana kemijska struktura karotenoida, biološke funkcije, biodostupnost i metabolizam, prisutnost u hrani te učinci na zdravlje čovjeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija