Pregled bibliografske jedinice broj: 1080453
Primjena biorazradivog pakiranja hrane i utjecaj na roktrajnosti s obzirom na njihovu razgradivost
Primjena biorazradivog pakiranja hrane i utjecaj na roktrajnosti s obzirom na njihovu razgradivost, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1080453 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena biorazradivog pakiranja hrane i utjecaj na
roktrajnosti s obzirom na njihovu razgradivost
(Usage of biodegradabelefood packaging and food
shelf-life impact regrading packaging
biodegradability)
Autori
Boras, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.09
Godina
2020
Stranica
65
Mentor
Ščetar, Mario
Ključne riječi
pakiranje hrane, biorazgradivost, bioplastika, rok trajnosti, polimeri
(food packaging, biodegradability, bioplastics, shelf life, polymers)
Sažetak
Zbog sve većeg utjecaja na okoliš, prehrambena industrija traži nove održive načine pakiranja hrane koji bi zamijenili plastiku. U ovome radu obrađene su četiri skupine polimera koji se najčešće koriste u pakiranju hrane: polimeri iz saharida (škrob, celuloza), polimeri sintetizirani iz monomera biološkog podrijetla (polimliječna kiselina, bio – PE i bio – PET), polihidroksialkanoati te biorazgradivi polimeri petrokemijskog podrijetla. Tehnologije produljenja trajnosti hrane poput modificirane atmosfere, aktivnog pakiranja i jestive ambalaže zahtijevaju materijale posebnih barijernih i mehaničkih svojstava, stoga se industrija usmjerila na stvaranje biorazgradivih kompozita od više materijala. Najčešće se kombiniraju materijali različitih afiniteta prema vodi: hidrofilni škrob i celuloza s hidrofobnim polimerima poput PLA, PCL, PBAT i PHA. U takve je kompozite moguće ugraditi antioksidanse prirodnog podrijetla i ekstrakte biljaka kako bi se osigurao antimikrobni i antioksidativni efekt.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija