Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1080453

Primjena biorazradivog pakiranja hrane i utjecaj na roktrajnosti s obzirom na njihovu razgradivost


Boras, Lucija
Primjena biorazradivog pakiranja hrane i utjecaj na roktrajnosti s obzirom na njihovu razgradivost, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1080453 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena biorazradivog pakiranja hrane i utjecaj na roktrajnosti s obzirom na njihovu razgradivost
(Usage of biodegradabelefood packaging and food shelf-life impact regrading packaging biodegradability)

Autori
Boras, Lucija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.09

Godina
2020

Stranica
65

Mentor
Ščetar, Mario

Ključne riječi
pakiranje hrane, biorazgradivost, bioplastika, rok trajnosti, polimeri
(food packaging, biodegradability, bioplastics, shelf life, polymers)

Sažetak
Zbog sve većeg utjecaja na okoliš, prehrambena industrija traži nove održive načine pakiranja hrane koji bi zamijenili plastiku. U ovome radu obrađene su četiri skupine polimera koji se najčešće koriste u pakiranju hrane: polimeri iz saharida (škrob, celuloza), polimeri sintetizirani iz monomera biološkog podrijetla (polimliječna kiselina, bio – PE i bio – PET), polihidroksialkanoati te biorazgradivi polimeri petrokemijskog podrijetla. Tehnologije produljenja trajnosti hrane poput modificirane atmosfere, aktivnog pakiranja i jestive ambalaže zahtijevaju materijale posebnih barijernih i mehaničkih svojstava, stoga se industrija usmjerila na stvaranje biorazgradivih kompozita od više materijala. Najčešće se kombiniraju materijali različitih afiniteta prema vodi: hidrofilni škrob i celuloza s hidrofobnim polimerima poput PLA, PCL, PBAT i PHA. U takve je kompozite moguće ugraditi antioksidanse prirodnog podrijetla i ekstrakte biljaka kako bi se osigurao antimikrobni i antioksidativni efekt.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mario Ščetar (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Boras, Lucija
Primjena biorazradivog pakiranja hrane i utjecaj na roktrajnosti s obzirom na njihovu razgradivost, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
Boras, L. (2020) 'Primjena biorazradivog pakiranja hrane i utjecaj na roktrajnosti s obzirom na njihovu razgradivost', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Boras, Lucija}, year = {2020}, pages = {65}, keywords = {pakiranje hrane, biorazgradivost, bioplastika, rok trajnosti, polimeri}, title = {Primjena biorazradivog pakiranja hrane i utjecaj na roktrajnosti s obzirom na njihovu razgradivost}, keyword = {pakiranje hrane, biorazgradivost, bioplastika, rok trajnosti, polimeri}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Boras, Lucija}, year = {2020}, pages = {65}, keywords = {food packaging, biodegradability, bioplastics, shelf life, polymers}, title = {Usage of biodegradabelefood packaging and food shelf-life impact regrading packaging biodegradability}, keyword = {food packaging, biodegradability, bioplastics, shelf life, polymers}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font