Pregled bibliografske jedinice broj: 1080132
Nutraceutska svojstva jestivih filmova
Nutraceutska svojstva jestivih filmova, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1080132 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutraceutska svojstva jestivih filmova
(Nutraceutical properties of eadible films)
Autori
Lenard, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.09
Godina
2020
Stranica
33
Mentor
Ščetar, Mario
Ključne riječi
funkcionalna hrana, jestivi filmovi, nutraceutici, prehrambeni proizvodi, rok trajnosti
(edible films, food products, functional foods, nutraceuticals, shelf life)
Sažetak
U ovom radu napravljen je teorijski pregled nutraceutika i jestivih filmova, te primjene nutraceutika u jestivim filmovima. Detaljno je objašnjena definicija nutraceutika kako bi se ukazalo na razliku od funkcionalne hrane i dodataka prehrani. Opisane su fitokemikalije s nutraceutskim svojstvima i potencijalno pozitivnim utjecajem na zdravlje čovjeka, te mogućnost liječenja kroničnih bolesti. Prikazane su neke od metoda ekstrakcije i analize nutraceutskih spojeva. Napravljen je pregled materijala od kojih se proizvode jestivi filmovi i prevlake, način njihove izrade i svojstva. Konačno, istražena je inkorporacija nutraceutika u jestive filmove i njihova sinergija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam