Pregled bibliografske jedinice broj: 1079976
Utjecaj enterocina EF-101 na održivost mljevenog mesa
Utjecaj enterocina EF-101 na održivost mljevenog mesa, 2020., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1079976 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj enterocina EF-101 na održivost mljevenog
mesa
(Effect of enterocin EF-101 on shelf-life of minced
meat)
Autori
Kralj, Dea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.09
Godina
2020
Stranica
34
Mentor
Zdolec, Nevijo
Ključne riječi
enterocin, Enterococcus faecalis EF-101, mljeveno meso, bakterije
(enterocin, Enterococcus faecalis EF-101, minced meat, bacteria)
Sažetak
U ovom je diplomskom radu istražen utjecaj enterocina bakterije Enterococcus faecalis EF-101 na mikrofloru mljevenoga mesa pohranjenog u aerobnim uvjetima u hladnjaku na 4 °C. Enterocin je polu-pročišćen iz neutraliziranog nadtaloga (pH = 7 ; 10 N NaOH) kulture E. faecalis EF-101 precipitacijom amonijevim sulfatom (484.54 g/L). Aktivnost enterocina (AU/ mL) testirana je prema indikatorskoj bakteriji Listeria monocytogenes NCTC 10527 i potom je dodano određeno razrjeđenje enterocina u fosfatnom puferu (pH = 7) u mljeveno meso (2560 AU/kg). Mljeveno meso s enterocinom i bez njega je mikrobiološki pretraživano u triplikatu tijekom četiri dana pohrane na broj aerobnih mezofilnih bakterija, enterobakterija, psihrotrofnih bakterija, stafilokoka, koliformnih bakterija, Escherichia coli, bakterija mliječne kiseline, L. monocytogenes te pH vrijednost. Ukupni broj bakterija, enterobakterija, psihrofila, stafilokoka, koliformnih i bakterija mliječne kiseline se povećavao očekivano tijekom pohrane, dok se pH nije znatno mijenjao. Antimikrobni učinak enterocina moguć je razlog smanjenja broja bakterija mliječne kiseline i enterobakterija na kraju pohrane za 0, 3 odnosno 0, 6 log. Enterocin je djelovao na psihrofile, koliforme i aerobne mezofilne bakterije nultoga dana tj. neposredno nakon njegovog dodavanja. Ostvareni rezultati upućuju na aktivnost enterocina u mesnom supstratu, no uz ograničeno antimikrobno djelovanje vjerojatno zbog njegove brze razgradnje tkivnim ili bakterijskim proteazama. Potrebno je dalje istražiti stabilnost i aktivnost enterocina EF-101 u kombinaciji s različitim antimikrobnim tehnologijama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina