Pregled bibliografske jedinice broj: 1079072
Umjetni zaslađivači - primjena i rizici za ljudsko zdravlje
Umjetni zaslađivači - primjena i rizici za ljudsko zdravlje, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1079072 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Umjetni zaslađivači - primjena i rizici za ljudsko zdravlje
(Artificial sweeteners - application and risks to human health)
Autori
Mihaljević, Matea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.09
Godina
2020
Stranica
27
Mentor
Murati, Teuta
Neposredni voditelj
Pomoć pri izradi - Kmetič, Ivana ; Miletić, Marina
Ključne riječi
acesulfam K, aspartam, ciklamat, saharin, sukraloza, zdravstveni rizik
(acesulfame K, aspartame, cyclamate, health risk, saccharin, sucralose)
Sažetak
Umjetni zaslađivači su aditivi u hrani koji oponašaju efekt stolnog šećera i „varaju“ okusne pupoljke. Organizam ih može samo djelomično ili ih uopće ne može metabolizirati te je zato njihova kalorijska vrijednost vrlo mala ili jednaka nuli. U najširoj primjeni koriste se aspartam, saharin, sukraloza, acesulfam K i ciklamat, koji su izdvojeni i u ovom radu. Svakom zaslađivaču određena je ADI (engl. acceptable daily intake) vrijednost koja označava količinu koja se svakodnevno može unositi u organizam bez zdravstvenog rizika. Obzirom da je trenutni globalni trend povećanje unosa umjetnih zaslađivača zbog izostanka kalorijske vrijednosti, iznimno su važna daljnja istraživanja njihovih učinaka na zdravlje. Dosadašnja istraživanja pokazala su da zaslađivači mogu dovesti do promjena u sastavu mikrobioma i negativno djelovati na kognitivne funkcije te da saharin ima učinak na tjelesnu masu. Međutim, istraživanja u Europi na razini opće populacije pokazuju da nema potrebe za zabrinutošću zbog prekomjerne konzumacije umjetnih zaslađivača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Biotehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb