Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1079072

Umjetni zaslađivači - primjena i rizici za ljudsko zdravlje


Mihaljević, Matea
Umjetni zaslađivači - primjena i rizici za ljudsko zdravlje, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1079072 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Umjetni zaslađivači - primjena i rizici za ljudsko zdravlje
(Artificial sweeteners - application and risks to human health)

Autori
Mihaljević, Matea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.09

Godina
2020

Stranica
27

Mentor
Murati, Teuta

Neposredni voditelj
Pomoć pri izradi - Kmetič, Ivana ; Miletić, Marina

Ključne riječi
acesulfam K, aspartam, ciklamat, saharin, sukraloza, zdravstveni rizik
(acesulfame K, aspartame, cyclamate, health risk, saccharin, sucralose)

Sažetak
Umjetni zaslađivači su aditivi u hrani koji oponašaju efekt stolnog šećera i „varaju“ okusne pupoljke. Organizam ih može samo djelomično ili ih uopće ne može metabolizirati te je zato njihova kalorijska vrijednost vrlo mala ili jednaka nuli. U najširoj primjeni koriste se aspartam, saharin, sukraloza, acesulfam K i ciklamat, koji su izdvojeni i u ovom radu. Svakom zaslađivaču određena je ADI (engl. acceptable daily intake) vrijednost koja označava količinu koja se svakodnevno može unositi u organizam bez zdravstvenog rizika. Obzirom da je trenutni globalni trend povećanje unosa umjetnih zaslađivača zbog izostanka kalorijske vrijednosti, iznimno su važna daljnja istraživanja njihovih učinaka na zdravlje. Dosadašnja istraživanja pokazala su da zaslađivači mogu dovesti do promjena u sastavu mikrobioma i negativno djelovati na kognitivne funkcije te da saharin ima učinak na tjelesnu masu. Međutim, istraživanja u Europi na razini opće populacije pokazuju da nema potrebe za zabrinutošću zbog prekomjerne konzumacije umjetnih zaslađivača.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Biotehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Teuta Murati (mentor)

Avatar Url Ivana Kmetič (mentor)

Avatar Url Marina Miletić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mihaljević, Matea
Umjetni zaslađivači - primjena i rizici za ljudsko zdravlje, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Mihaljević, M. (2020) 'Umjetni zaslađivači - primjena i rizici za ljudsko zdravlje', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mihaljevi\'{c}, Matea}, year = {2020}, pages = {27}, keywords = {acesulfam K, aspartam, ciklamat, saharin, sukraloza, zdravstveni rizik}, title = {Umjetni zasla\djiva\v{c}i - primjena i rizici za ljudsko zdravlje}, keyword = {acesulfam K, aspartam, ciklamat, saharin, sukraloza, zdravstveni rizik}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mihaljevi\'{c}, Matea}, year = {2020}, pages = {27}, keywords = {acesulfame K, aspartame, cyclamate, health risk, saccharin, sucralose}, title = {Artificial sweeteners - application and risks to human health}, keyword = {acesulfame K, aspartame, cyclamate, health risk, saccharin, sucralose}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font