Pregled bibliografske jedinice broj: 1079038
Izolacija i kvantizacija glukozinolata iz biljaka Lepidium meyenii (Brasicaceae) i Moringa oleifera (Moringaceae)
Izolacija i kvantizacija glukozinolata iz biljaka Lepidium meyenii (Brasicaceae) i Moringa oleifera (Moringaceae), 2020., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1079038 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izolacija i kvantizacija glukozinolata iz biljaka Lepidium meyenii (Brasicaceae) i Moringa oleifera (Moringaceae)
(Isolation and quantization of glucosinolates from Lepidium meyenii (Brasicaceae) and Moringa oleifera (Moringaceae) plants)
Autori
Topolovec, Lorena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
04.09
Godina
2020
Stranica
47
Mentor
Blažević, Ivica
Neposredni voditelj
Đulović, Azra
Ključne riječi
izolacija, glukozinolati, Maca (Lepidium meyenii) i Moringa (Moringa oleifera), UHPLC-DAD-MS/MS
(isolation, quantization, glucosinolates, Plant (Lepidium meyenii) and Moring (Moringa oleifera), UHPLC-DAD-MS/MS)
Sažetak
Glukozinolati su sekundarni biljni metaboliti β-tioglukozidne strukture koji hrani biljnog podrijetla daju aromu, miris i okus. Smatraju se fitokemikalijama što znači da imaju potencijal u prevenciji različitih bolesti u ljudskom organizmu, a naročito pojave karcinoma. U ovom radu provela se identifikacija glukozinolata, te kvantizacija glukozinolata u prahu žutog i crvenog korijena Mace te Moringa praha i čaja. Lepidium meyenii (Brassicaceae) - Maca je bogata hranjivim elementima velike vrijednosti i sekundarnim metabolitima visoke biološke aktivnosti. U ovom radu određen je glukozinolatni profil iz dvije biljne vrste L. meyenii, žute i crvene. Kromatogram potvrđuje činjenicu da su prisutni slični glukozinolati. Glukotropeolin (benzil-glukozinolat) je u oba uzorka glavni pri čemu njegova količina u žutoj iznosi 7, 02 μmol/g, a u crvenoj 8, 96 μmol/g suhog biljnog materijala. Glukotropeolin je praćen s glukolimnantinom (3-metoksibenzil-glukozinolat) čija koncentracija u žutoj iznosi 1, 93 μmol/g, a u crvenoj 2, 55 μmol/g suhog biljnog materijala. Moringa oleifera (Moringaceae), poznata kao Moringa, podrijetlom je iz sjeverozapada Indije. U Africi se često konzumira za samo-liječenje bolesnika koji su pogođeni dijabetesom, hipertenzijom ili HIV / AIDS-om. U Moringi kao glavni spoj izdvaja se glukomoringin (4-(α-L-ramnoziloksi)benzil-glukozinolat, zastupljen u čaju u količini od 29, 23 μmol/g i prahu 21, 78 μmol/g suhog biljnog materijala. Acetilirani izomeri glukomoringina u Moringi su zastupljeni u znatno manjim količinama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-1316 - Biljke kao izvor bioaktivnih sumporovih spojeva te njihova sposobnost hiperakumulacije metala (BioSMe) (Blažević, Ivica, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split