Pregled bibliografske jedinice broj: 1079005
Primjena fizikalnog predtremana abrazije u postupku sušenja šljive
Primjena fizikalnog predtremana abrazije u postupku sušenja šljive // Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 23 (2019), 3-4; 147-160 (međunarodna recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 1079005 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena fizikalnog predtremana abrazije u
postupku sušenja šljive
(Application of physical pre-treatment of abrasion
in the plum drying process)
Autori
Jelačić, Tvrtko ; Šic Žlabur, Jana ; Dragović- Uzelac, Verica ; Skendrović Babojelić, Martina ; Galić, Ante ; Voća, Sandra
Izvornik
Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva (1330-6626) 23
(2019), 3-4;
147-160
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
Vrijeme sušenja ; KOH tretman ; Fizikalni tretman ; Toplinski tretman ; 'President'
(Drying time ; KOH treatment ; Physical treatment ; Thermal treatment ; 'President)
Sažetak
Voštana prevlaka površine kožice ploda šljive ključna je prepreka gubitku vode prilikom postupka sušenja te ju je nužno ukloniti. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj primjene različitih predtretmana, kemijskog (primjenom lužine), fizikalnog (primjenom abrazije) i toplinskog (ugrijanom destiliranom vodom) na vrijeme sušenja plodova šljive sorte 'President'. Također, varirani su i ključni parametri svakog pojedinog predtretmana poput temperature otopine prilikom toplinskog (22 i 60 °C), koncentracije (0, 5, 1 i 1, 5% v/v) i temperature (22 i 60 °C) lužine (KOH) kod kemijskog i vremenskog perioda abrazije (5, 10 i 15 min) kod fizikalnog. Prema dobivenim rezultatima, kemijski predtretman lužinom koncentracije 1 i 1, 5% temperature 60 °C bio je najučinkovitiji, vrijeme sušenja iznosilo je svega 27 sati, adok je samo 2 sata dulje (29 h) trajalo sušenje plodova predtretiranih abrazijom u vremenu od 15 min. Temeljem svega, može se zaključiti kako je fizikalni predtretman abrazijom izrazito učinkovit u uklanjanju voštane prevlake, time i u skraćivanju vremena sušenja plodova šljive, a isto tako treba naglasiti kako primjenom abrazivnog predtretmana značajno utječemo na smanjenje onečišćenja okoliša, ali i na zdravlje ljudi, s obzirom da nema ostataka kemijskih sredstava koja nakon primjene treba adekvatno zbrinuti, jer potencijalno mogu negativno utjecati na čovjeka i okoliš.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Profili:
Verica Dragović-Uzelac
(autor)
Sandra Voća
(autor)
Ante Galić
(autor)
Martina Skendrović Babojelić
(autor)
Jana Šic Žlabur
(autor)