Pregled bibliografske jedinice broj: 1079003
Fizikalno-kemijska svojstva soka različitih sorti jabuka
Fizikalno-kemijska svojstva soka različitih sorti jabuka // Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 23 (2019), 3-4; 133-146 (međunarodna recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 1079003 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalno-kemijska svojstva soka različitih sorti
jabuka
(Physico chemical properties of juice of different
apple varieties)
Autori
Voća, Sandra ; Šic Žlabur, Jana ; Skendrović Babojelić, Martina ; Boić, Mislav ; Galić, Ante
Izvornik
Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva (1330-6626) 23
(2019), 3-4;
133-146
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
Mutni sok ; Mehanički sastav ; Kemijski sastav ; Ukupni fenoli ; Vitamin C
(Cloudy juice ; Mechanical composition ; Chemical composition ; Total phenols ; Vitamin C)
Sažetak
Cilj rada bio je analizirati i usporediti nutritivnu kvalitetu mutnih, svježe cijeđenih sokova iz plodova četiriju različitih sorti jabuka: 'Idared', 'Jonagold', 'Golden Delicious' i 'Cripps Pink'. S obzirom na analizirani mehanički sastav utvrđeno je da najbolje iskorištenje ploda za dobivanje soka ima sorta 'Idared' (45, 51%), zatim slijedi sorta 'Golden Delicious (44, 22%), 'Jonaglod' (36, 56%) te sorta 'Cripps Pink' (25, 75%). Prema rezultatima dobivenim u ovom istraživanju sok sorte 'Golden Delicious' pokazuje najveći omjer TST/UK, zatim sok sorte 'Jonagold', 'Idared', dok je najmanji omjer utvrđen kod soka sorte 'Cripps Pink'. Najveći sadržaj vitamina C (6, 75 mg/100g svježeg ploda) kao i najveći sadržaj ukupnih fenola (55, 84 mgGAE/100 g svježe tvari) utvrđeni su u soku sorte 'Jonagold' Temeljem dobivenih rezultata može se zaključiti da su plodovi svih istraživanih sorti pogodni za proizvodnju mutnog soka, ali i da mogu biti dobra podloga za proizvodnju ostalih sokova od raznih vrsta voća.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Profili:
Ante Galić
(autor)
Sandra Voća
(autor)
Martina Skendrović Babojelić
(autor)
Jana Šic Žlabur
(autor)