Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1078999

Funkcionalna vrijednost i nutritivni potencijal proizvoda planike (Arbutus unedo L.)


Šic Žlabur, Jana; Skendrović Babojelić, Martina; Galić, Ante; Voća, Sandra
Funkcionalna vrijednost i nutritivni potencijal proizvoda planike (Arbutus unedo L.) // Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 23 (2019), 3-4; 121-132 (međunarodna recenzija, članak, stručni)


CROSBI ID: 1078999 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Funkcionalna vrijednost i nutritivni potencijal proizvoda planike (Arbutus unedo L.)
(Functional value and nutritional potential of plantain products (Arbutus unedo L.))

Autori
Šic Žlabur, Jana ; Skendrović Babojelić, Martina ; Galić, Ante ; Voća, Sandra

Izvornik
Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva (1330-6626) 23 (2019), 3-4; 121-132

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Džem ; Vodena infuzija listova ; Vitamin C ; Ukupni fenoli ; β-karoten ; Antioksidacijski kapacitet
(Jam ; Leaves water infusion ; Vitamin C ; Total phenols ; β-carotene ; Antioxidant capacity)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi fizikalno- kemijska svojstva, sadržaj bioaktivnih spojeva i nutritivni potencijal dvaju proizvoda planike: džema i vodene infuzije listova. Način pripreme džema varira postupkom pasiranja: nepasirani (NP1) i pasirani džem (P2). Džem tretmana NP1 imao je značajno viši sadržaj ukupne i topljive suhe tvari te višu pH- vrijednost u usporedbi s P2. Također, tretman pasiranja utjecao je i na promjenu boje gotovog proizvoda prilikom čega je za džem P2 utvrđeno svjetlije crveno, a džem NP1 tamnije crveno obojenje. Postupak pasiranja pridonio je povećanju sadržaja pojedinih bioaktivnih spojeva u P2, prilikom čega je u džemu tretmana P2 utvrđen 17% viši sadržaj vitamina C, značajno viši sadržaj polifenolnih spojeva kao i viši antioksidacijski kapacitet u usporedbi s NP1. No, oko 3 puta viši sadržaj β-karotena utvrđen je u NP1 džemu. Također, iz analize vodene infuzije listova vidljiv je visok sadržaj bioaktivnih spojeva, a posebice ukupnih fenola (715, 79 mg GAE/100 g svježe tvari). Temeljem svega, može se zaključiti kako oba proizvoda obične planike pokazuju visok nutritivni potencijal i značajnu funkcionalnu vrijednost, a time predstavljaju zdravstveno vrijedne proizvode široke mogućnosti upotrebe.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Šic Žlabur, Jana; Skendrović Babojelić, Martina; Galić, Ante; Voća, Sandra
Funkcionalna vrijednost i nutritivni potencijal proizvoda planike (Arbutus unedo L.) // Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 23 (2019), 3-4; 121-132 (međunarodna recenzija, članak, stručni)
Šic Žlabur, J., Skendrović Babojelić, M., Galić, A. & Voća, S. (2019) Funkcionalna vrijednost i nutritivni potencijal proizvoda planike (Arbutus unedo L.). Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 23 (3-4), 121-132.
@article{article, author = {\v{S}ic \v{Z}labur, Jana and Skendrovi\'{c} Babojeli\'{c}, Martina and Gali\'{c}, Ante and Vo\'{c}a, Sandra}, year = {2019}, pages = {121-132}, keywords = {D\v{z}em, Vodena infuzija listova, Vitamin C, Ukupni fenoli, β-karoten, Antioksidacijski kapacitet}, journal = {Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog dru\v{s}tva}, volume = {23}, number = {3-4}, issn = {1330-6626}, title = {Funkcionalna vrijednost i nutritivni potencijal proizvoda planike (Arbutus unedo L.)}, keyword = {D\v{z}em, Vodena infuzija listova, Vitamin C, Ukupni fenoli, β-karoten, Antioksidacijski kapacitet} }
@article{article, author = {\v{S}ic \v{Z}labur, Jana and Skendrovi\'{c} Babojeli\'{c}, Martina and Gali\'{c}, Ante and Vo\'{c}a, Sandra}, year = {2019}, pages = {121-132}, keywords = {Jam, Leaves water infusion, Vitamin C, Total phenols, β-carotene, Antioxidant capacity}, journal = {Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog dru\v{s}tva}, volume = {23}, number = {3-4}, issn = {1330-6626}, title = {Functional value and nutritional potential of plantain products (Arbutus unedo L.)}, keyword = {Jam, Leaves water infusion, Vitamin C, Total phenols, β-carotene, Antioxidant capacity} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font