Pregled bibliografske jedinice broj: 1078999
Funkcionalna vrijednost i nutritivni potencijal proizvoda planike (Arbutus unedo L.)
Funkcionalna vrijednost i nutritivni potencijal proizvoda planike (Arbutus unedo L.) // Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 23 (2019), 3-4; 121-132 (međunarodna recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 1078999 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Funkcionalna vrijednost i nutritivni potencijal
proizvoda planike (Arbutus unedo L.)
(Functional value and nutritional potential of
plantain products (Arbutus unedo L.))
Autori
Šic Žlabur, Jana ; Skendrović Babojelić, Martina ; Galić, Ante ; Voća, Sandra
Izvornik
Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva (1330-6626) 23
(2019), 3-4;
121-132
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
Džem ; Vodena infuzija listova ; Vitamin C ; Ukupni fenoli ; β-karoten ; Antioksidacijski kapacitet
(Jam ; Leaves water infusion ; Vitamin C ; Total phenols ; β-carotene ; Antioxidant capacity)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi fizikalno- kemijska svojstva, sadržaj bioaktivnih spojeva i nutritivni potencijal dvaju proizvoda planike: džema i vodene infuzije listova. Način pripreme džema varira postupkom pasiranja: nepasirani (NP1) i pasirani džem (P2). Džem tretmana NP1 imao je značajno viši sadržaj ukupne i topljive suhe tvari te višu pH- vrijednost u usporedbi s P2. Također, tretman pasiranja utjecao je i na promjenu boje gotovog proizvoda prilikom čega je za džem P2 utvrđeno svjetlije crveno, a džem NP1 tamnije crveno obojenje. Postupak pasiranja pridonio je povećanju sadržaja pojedinih bioaktivnih spojeva u P2, prilikom čega je u džemu tretmana P2 utvrđen 17% viši sadržaj vitamina C, značajno viši sadržaj polifenolnih spojeva kao i viši antioksidacijski kapacitet u usporedbi s NP1. No, oko 3 puta viši sadržaj β-karotena utvrđen je u NP1 džemu. Također, iz analize vodene infuzije listova vidljiv je visok sadržaj bioaktivnih spojeva, a posebice ukupnih fenola (715, 79 mg GAE/100 g svježe tvari). Temeljem svega, može se zaključiti kako oba proizvoda obične planike pokazuju visok nutritivni potencijal i značajnu funkcionalnu vrijednost, a time predstavljaju zdravstveno vrijedne proizvode široke mogućnosti upotrebe.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Profili:
Sandra Voća
(autor)
Ante Galić
(autor)
Martina Skendrović Babojelić
(autor)
Jana Šic Žlabur
(autor)