Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1078884

Analiza čimbenika koji utječu na proizvodnost iverača


Zadro, Antonio
Analiza čimbenika koji utječu na proizvodnost iverača, 2019., diplomski rad, diplomski, Šumarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1078884 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza čimbenika koji utječu na proizvodnost iverača
(Analysis of factors affecting the wood chipper productivity)

Autori
Zadro, Antonio

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Šumarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09

Godina
2019

Stranica
30

Mentor
Vusić, Dinko

Ključne riječi
drvna sječka, tehnički maseni udio vode, stanje noževa
(wood chips, moisture content, knife condition)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi intenzitet kojim pojedini čimbenici utječu na proizvodnost iverača. Prilikom provođenja studija rada i vremena u svrhu utvrđivanja strukture vremena i proizvodnosti evidentirani su i podaci o značajkama sirovine, čimbenicima organizacije radilišta te postavkama i stanju iverača. Na temelju terenskih mjerenja rada iverača primjenom matematičko-statističkih metoda analiziran je utjecaj pojedinih čimbenika na proces iveranja. Tijekom tehnološkog procesa proizvodnje drvne sječke dolazi do preklapanja pojedinih kategorija prekida, a navedena preklapanja pružaju mogućnost optimizacije iveranja na način da se prilikom organizacijskih prekida – čekanja i promjene kamiona nastoje u što većoj mjeri realizirati povremeni radovi (premještanje iverača i uhrpavanje) i ostali prekidi koji je moguće predvidjeti. Korištenje tupih noževa rezultiralo je na oba radilišta utroškom dodatnih 25 % vremena za radni zahvat iveranje u odnosu na korištenje oštrih noževa. Razlika tehničkog masenog udjela u iznosu 10, 8 % nije značajno utjecala na normu vremena radnog zahvata iveranje, kada se promatra utrošak vremena u odnosu na količinu proizvedene drvne sječke, iskazanu u tonama prema odvagama. No, kada se rezultati promatraju na razini atro tone drvne sječke, norma vremena radnog zahvata iveranje raste za 21, 9 % pri iveranju sirovine sa višim udjelom vode i ukazuje iznimno pozitivan efekt prirodnog prosušivanja sirovine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Šumarstvo



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet šumarstva i drvne tehnologije

Profili:

Avatar Url Dinko Vusić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zadro, Antonio
Analiza čimbenika koji utječu na proizvodnost iverača, 2019., diplomski rad, diplomski, Šumarski fakultet, Zagreb
Zadro, A. (2019) 'Analiza čimbenika koji utječu na proizvodnost iverača', diplomski rad, diplomski, Šumarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zadro, Antonio}, year = {2019}, pages = {30}, keywords = {drvna sje\v{c}ka, tehni\v{c}ki maseni udio vode, stanje no\v{z}eva}, title = {Analiza \v{c}imbenika koji utje\v{c}u na proizvodnost ivera\v{c}a}, keyword = {drvna sje\v{c}ka, tehni\v{c}ki maseni udio vode, stanje no\v{z}eva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zadro, Antonio}, year = {2019}, pages = {30}, keywords = {wood chips, moisture content, knife condition}, title = {Analysis of factors affecting the wood chipper productivity}, keyword = {wood chips, moisture content, knife condition}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font