Pregled bibliografske jedinice broj: 1078884
Analiza čimbenika koji utječu na proizvodnost iverača
Analiza čimbenika koji utječu na proizvodnost iverača, 2019., diplomski rad, diplomski, Šumarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1078884 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza čimbenika koji utječu na proizvodnost
iverača
(Analysis of factors affecting the wood chipper
productivity)
Autori
Zadro, Antonio
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Šumarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2019
Stranica
30
Mentor
Vusić, Dinko
Ključne riječi
drvna sječka, tehnički maseni udio vode, stanje noževa
(wood chips, moisture content, knife condition)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi intenzitet kojim pojedini čimbenici utječu na proizvodnost iverača. Prilikom provođenja studija rada i vremena u svrhu utvrđivanja strukture vremena i proizvodnosti evidentirani su i podaci o značajkama sirovine, čimbenicima organizacije radilišta te postavkama i stanju iverača. Na temelju terenskih mjerenja rada iverača primjenom matematičko-statističkih metoda analiziran je utjecaj pojedinih čimbenika na proces iveranja. Tijekom tehnološkog procesa proizvodnje drvne sječke dolazi do preklapanja pojedinih kategorija prekida, a navedena preklapanja pružaju mogućnost optimizacije iveranja na način da se prilikom organizacijskih prekida – čekanja i promjene kamiona nastoje u što većoj mjeri realizirati povremeni radovi (premještanje iverača i uhrpavanje) i ostali prekidi koji je moguće predvidjeti. Korištenje tupih noževa rezultiralo je na oba radilišta utroškom dodatnih 25 % vremena za radni zahvat iveranje u odnosu na korištenje oštrih noževa. Razlika tehničkog masenog udjela u iznosu 10, 8 % nije značajno utjecala na normu vremena radnog zahvata iveranje, kada se promatra utrošak vremena u odnosu na količinu proizvedene drvne sječke, iskazanu u tonama prema odvagama. No, kada se rezultati promatraju na razini atro tone drvne sječke, norma vremena radnog zahvata iveranje raste za 21, 9 % pri iveranju sirovine sa višim udjelom vode i ukazuje iznimno pozitivan efekt prirodnog prosušivanja sirovine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo