Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1078872

Neke mogućnosti iskorištavanja nusproizvoda životinjskog podrijetla


Zavadlav, Sandra: Medić, Helga: Špehar, Ana: Blažić, Marijana
Neke mogućnosti iskorištavanja nusproizvoda životinjskog podrijetla // NEKE MOGUĆNOSTI ISKORIŠTENJA NUSPROIZVODA PREHRAMBENE INDUSTRIJE, KNJIGA 2 / Šubarić, Drago: Babić, Jurislav (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2019. str. 201-218


CROSBI ID: 1078872 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Neke mogućnosti iskorištavanja nusproizvoda životinjskog podrijetla
(Some possibilities of exploiting animal by-products)

Autori
Zavadlav, Sandra: Medić, Helga: Špehar, Ana: Blažić, Marijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, ostalo

Knjiga
NEKE MOGUĆNOSTI ISKORIŠTENJA NUSPROIZVODA PREHRAMBENE INDUSTRIJE, KNJIGA 2

Urednik/ci
Šubarić, Drago: Babić, Jurislav

Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Grad
Osijek

Godina
2019

Raspon stranica
201-218

ISBN
978-953-7005-64-1

Ključne riječi
mesna industrija, nusproizvodi, novi proizvodi, riblja industrija, životinjsko podrijetlo
(meat industry, by-products, new products, fish industry, animal origin)

Sažetak
Nusproizvodi životinjskog podrijetla većinom nastaju tijekom klanja i obrade životinja namijenjenih za prehranu ljudi ili je njihov izvor industrija perade ribe. Bez obzira na podrijetlo nusproizvoda i način zbrinjavanja, nusproizvodi životinjskog podrijetla mogu predstavljati rizik za zdravlje ljudi i životinja te izravno utjecati na biološko zagađenje okoliša. Nusproizvodi životinjskog podrijetla, trebaju u kratkom roku od nastanka biti propisno zbrinuti i obrađeni ili toplinski prerađeni u odgovarajućim pogonima. Značajan dio nusproizvoda ima ulogu visokovrijednih sirovina za proizvodnju novih proizvoda za medicinsku, kozmetičku, farmaceutsku, kemijsku, kožarsku i modnu industriju te krmiva. Iskorištenje nusproizvoda je vrlo prihvatljivo mesnoj industriju jer proizvodnja novih proizvoda ujedno smanjuje troškove propisnog zbrinjavanja. Obzirom na brojne opasnosti koje prijete od nezbrinutih životinjskih ostataka, način postupanja, prerade, uporabe i uklanjanja ove vrste nusproizvoda reguliran je strogim zakonskim odredbama. Nusproizvodi su, u skladu sa zahtjevima Europske Unije, prema stupnju rizičnosti razvrstani u tri kategorije. Nusproizvode životinjskog podrijetla moguće je u velikoj mjeri i prema kategorijama uz naknadnu preradu iskoristiti kao hranu za kućne ljubimce, krmiva, sirovinu za kemijsku, građevinsku i mnoge druge industrije ili za proizvodnju biogoriva. Razvojem naprednih tehnologija proširene su mogućnosti uporabe nusproizvoda životinjskog podrijetla ili od njih dobivenih proizvoda na velik broj proizvodnih sektora s naglaskom na energetski. Međutim, uporaba novih tehnologija može doprinijeti većoj dinamici zdravstvenih rizika koje je također potrebno svesti na najmanju moguću mjeru i stoga je zajednički cilj države, industrije i znanosti daljnji razvoj i primjena novih tehnologija u produktivnom zbrinjavanju te sigurnom i kvalitetnom iskorištavanju značajnih količina nusproizvoda životinjskog podrijetla.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Karlovcu

Profili:

Avatar Url Marijana Blazic (autor)

Avatar Url Sandra Zavadlav (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zavadlav, Sandra: Medić, Helga: Špehar, Ana: Blažić, Marijana
Neke mogućnosti iskorištavanja nusproizvoda životinjskog podrijetla // NEKE MOGUĆNOSTI ISKORIŠTENJA NUSPROIZVODA PREHRAMBENE INDUSTRIJE, KNJIGA 2 / Šubarić, Drago: Babić, Jurislav (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2019. str. 201-218
Zavadlav, Sandra: Medić, Helga: Špehar, Ana: Blažić, Marijana (2019) Neke mogućnosti iskorištavanja nusproizvoda životinjskog podrijetla. U: Šubarić, Drago: Babić, Jurislav (ur.) NEKE MOGUĆNOSTI ISKORIŠTENJA NUSPROIZVODA PREHRAMBENE INDUSTRIJE, KNJIGA 2. Osijek, Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, str. 201-218.
@inbook{inbook, year = {2019}, pages = {201-218}, keywords = {mesna industrija, nusproizvodi, novi proizvodi, riblja industrija, \v{z}ivotinjsko podrijetlo}, isbn = {978-953-7005-64-1}, title = {Neke mogu\'{c}nosti iskori\v{s}tavanja nusproizvoda \v{z}ivotinjskog podrijetla}, keyword = {mesna industrija, nusproizvodi, novi proizvodi, riblja industrija, \v{z}ivotinjsko podrijetlo}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }
@inbook{inbook, year = {2019}, pages = {201-218}, keywords = {meat industry, by-products, new products, fish industry, animal origin}, isbn = {978-953-7005-64-1}, title = {Some possibilities of exploiting animal by-products}, keyword = {meat industry, by-products, new products, fish industry, animal origin}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font