Pregled bibliografske jedinice broj: 1078862
Praćenje fizikalnih svojstva jabuke „ZLATNI DELIŠES“ tijekom vremena skladištenja na različitim režimima
Praćenje fizikalnih svojstva jabuke „ZLATNI DELIŠES“ tijekom vremena skladištenja na različitim režimima // Zbornik radova Veleučilište u Šibeniku / Zlatović, Dragan (ur.)., 2019. str. 173-182
CROSBI ID: 1078862 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Praćenje fizikalnih svojstva jabuke „ZLATNI DELIŠES“ tijekom vremena skladištenja na različitim režimima
(Monitoring the physical properties of the "GOLDEN DELICES" apple during storage time in different regimes)
Autori
Zavadlav, Sandra:Majhen, Lina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, ostalo
Knjiga
Zbornik radova Veleučilište u Šibeniku
Urednik/ci
Zlatović, Dragan
Grad
Šibenik
Godina
2019
Raspon stranica
173-182
ISSN
1846-6699
Ključne riječi
jabuka, kontrolirana atmosfera, rok trajanja, ULO hladnjače
(apple, controlled atmosphere, shelf life, ULO refrigerators)
Sažetak
Predmetno istraživanje provodilo se na jabukama sorte „Zlatni Delišes“ koje su bile skladištene u ULO hladnjačama. Referentni uzorak od 100 kg jabuka bio je raspoređen u četiri ULO hladnjače u kojima je bila uspostavljena kontrolirana atmosfera. Svaka hladnjača sadržavala je 20 kg jabuka. Praćeno je dozrijevanje ploda na tri temperature skladištenja 4°C, 8°C i 12°C, dok je temperatura od 20°C bila namijenjena za simulaciju uvjeta skladištenja na trgovinskim policama, relativna vlaga (RH) u hladnjačama održavana je između 75% do 80%, osim u uvjetima skladištenja na 20°C gdje se relativna vlaga održavala između 50% do 60%. Svaki drugi dan, kao uzorak, korišteno je 40 plodova, te se mjerila tvrdoća putem analizatora za teksturu voća i povrća i boja (a*, b* i L).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija